Marokkaanse soep. Hoe maak je harira?

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on
harira

Harira is een lekkere maaltijdsoep met als belangrijkste ingrediënten tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. De soep wordt in Marokko vooral gegeten met de Ramadan. De soep bevat allerlei belangrijke stoffen die nodig zijn voor je lichaam na een dag vasten. Het recept dat ik gebruik bevat geen pakjes en zakjes.

Ingrediënten voor 8 personen

  • 150 gram kikkererwten
  • Een dl olijfolie
  • 200 gram runderpoulet in blokjes
  • Twee uien
  • Een half bosje bladpeterselie
  • En half bosje koriander
  • Een half bosje selderij
  • Zes tomaten
  • Twee liter water
  • 100 gram groene linzen
  • Een lepel zwarte peper
  • Een halve theelepel kurkuma
  • Een theelepel gemberpoeder
  • Een paar safraandraadjes
  • 100 gram vermicelli ( weglaten bij intolerantie voor gluten)
  • 40 gram bloem ( Bij intolerantie glutenvrije bloem)
  • 1 theelepel smen ( ranzige op geklaarde boter) Het recept
  • Zout
harira

Bereiding Harira

  • Ontvel de kikkererwten. Dit doe je door heet water over de rauwe kikkererwten te gooien en het 4 uren te laten staan
  • Spoel de kikkererwten af. Pak een geweekte kikkererwt tussen duim en wijsvinger en knijp een klein beetje. De erwt gaat dan uit zijn jasje. het velletje kun je weggooien
  • Verwarm de olijfolie in een soeppan. Daar bak je de runderpoulet in
  • Pel de uien en was en droog de kruiden
  • Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel ze door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en ze af te spoelen onder ijskoud water. Je kunt daarna het vel gemakkelijker verwijderen
  • Maak in een keukenmachine de tomaten, uien, peterselie, koriander en selderij fijn.
  • Doe het mengsel in de pan bij het vlees
  • Bak het twee minuten mee. Doe het water erbij en breng het aan de kook
  • Doe de linzen, kikkererwten en specerijen toe en breng de soep zachtjes aan de kook.
  • De kikkererwten en het vlees zijn na ongeveer een uur gaat. Daarna doe je de vermicelli erbij. Vergeet niet te roeren
  • Maak van bloem en wat koud water een papje. Doe dit door de soep zodat hij wat dikker wordt
  • Laat de soep zeker vijf minuten koken. Blijf wel roeren. Zo zal je soep wat dikker worden.
  • Knijp voor het opdienen wat verse citroensap over de soep.
Lees ook  Stamppot andijvie met rookworst