Salmorejo. Koude Spaanse tomatensoep

Salmorejo is een soep die bestaat uit tomaat en brood, afkomstig uit Cordoba in Andalusië, Zuid-Spanje. Het is gemaakt van tomaten, brood, olie en knoflook. De soep is snel te maken want je eet hem koud en vaak wordt de soep geserveerd met rauwe ham en eieren. Het recept

Salmorejo

Salmorejo is iets anders dan gazpacho. Net als gazpacho eet je de soep koud, maar salmorejo is dikker en romiger dan gazpacho. Meestal is het hoofdbestanddeel tomaten en  komt er geen andere groenten bij. Wat de Spanjaarden wel gebruiken, is het oud brood van de dag ervoor. Soms  wordt Salmorejo ook als basis voor een saus gebruikt. De soep is heerlijk om te eten op warme dagen. Naast een dorstlesser zit het ook vol vitamines.

Ingrediënten salmorejo

Voor vier personen.

  • 750 gram tomaten
  • Een derde bosje verse basilicum
  • Vier eetlepels olijfolie
  • Twee teentjes knoflook
  • Twee eetlepels sherry-azijn
  • Twee eetlepels balsamico-azijn
  • Vier plakjes rauwe ham
  • Twee hardgekookte eieren
  • 200 gram wit brood zonder korst (1 dag oud).

Bereiding

  • Haal de kroontjes van de tomaten en was ze goed
  • Kook de eierenen snijd ze in blokjes
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe hetzelfde met je stokbrood
  • Pel de knoflook en doe het samen met de tomaten en het brood in een kom
  • Doe daar de sherryazijn, balsamicoazijn en de olijfolie bij en pureer alles met een staafmixer
  • Breng het op smaak met wat zout en peper
  • Serveer de soep met wat rauwe ham, wat fijngesneden ei en wat basilicum

Lees ook  Recept kastanjes met spruitjes