Recept makkelijke bruine bonensoep

Makkelijke bruine bonensoep voor een koude winterdag. Bruine bonen zijn erg gezond door de hoeveelheid vezels, ijzer en calcium. Een verantwoord soepje waar je zorgeloos van mag genieten. Verwacht bij dit recept overigens geen stevige soep. Wil je dat wel dan kun je de hoeveelheid water eerst halveren. Water erbij doen kan altijd. Water eruit halen niet.

Ingrediënten(voor 4 personen)

  • Een ui
  • Een teentje knoflook
  • Een grote prei
  • Twee vastkokende aardappelen
  • Olijfolie om in te bakken
  • 720 gram bruine bonen uit blik
  • 1,5 l water ( minder als je een stevige soep wilt)
  • Twee (kippen) bouillonblokjes
  • Een wortel
  • Vier tomaten
  • Een bosje bladpeterselie
  • 60 ml crème fraîche
  • Optioneel: Rookworst
bruine bonensoep

Bereiding

  • Pel en snipper de ui.
  • Pel de knoflook en snijd fijn.
  • Halveer de preien in de lengte, spoel ze schoon onder de kraan en snijd in halve ringen.
  • Schil de aardappels en snijd in blokjes.
  • Verhit een scheut olie ineen pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.
  • Verkruimel de bouillonblokjes en voeg toe aan de ui.
  • Blus het geheel af met 1,5 liter kokend water.
  • Voeg de prei en aardappels toe en kook de aardappels beetgaar.
  • Voeg de bonen toe. Snijd de tomaten in blokjes.
  • Pluk de peterselie en hak fijn.
  • Voeg de tomaten en de peterselie toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel de soep over soepkommen of -borden en schep er een lepel crème fraîche op.

Lees ook  Een recept van lekkere ouderwetse zandkoekjes