Tomaten bewaren. Waar doe je dat?

Categories KeukenPosted on

In mijn moestuin staan ook tomatenplanten en ieder jaar weer worden we overspoeld met tomaten. Liters zelfgemaakte tomatensoep en zelfgemaakte pastasaus verdwijnen er in onze vriezer. Maar wat doe je met de overige tomaten? Moeten ze in de koelkast? Kun je tomaten invriezen? Oftewel hoe kun je tomaten bewaren.

tomaten bewaren

Tomaten bewaren in koelkast

Tomaten kunnen niet heel goed tegen de kou. Tomaten kunnen namelijk last krijgen van koudebederf. Het vel van de tomaten raakt door lage temperaturen beschadigd. Daardoor zal je tomaten sneller bederven als je ze uit de te koude koelkast haalt. Door kou worden ook de aromastoffen afgebroken waardoor er bijproducten ontstaan zoals ethanol en methanol.

Bij een tomaat beginnen de smaakstoffen te verdwijnen onder de acht graden. In de koelkast ligt de temperatuur tussen de twee en de zes graden.  Bewaar tomaten dus niet in de koelkast. Overigens komt de smaak wel weer wat terug als je de tomaten uit de koelkast haalt. Zijn je tomaten nog niet helemaal rood, leg ze dan zeker niet in de koelkast. Daar wordt namelijk het rijpingsproces stilgelegd, maar ook de productie van nieuwe aromastoffen. Een tomaat rijpt dus alleen buiten de koelkast verder. Beschadigde aromastoffen worden niet meer gerepareerd.

Tomaten invriezen

Hoe moet je tomaten bewaren? Wil je tomaten invriezen? Dat kan. Invriezen en ontdooien kan prima, maar ingevroren tomaten kun je wel  alleen in warme bereidingen zoals soep en saus gebruiken. Invriezen kan op twee manieren.

Methode 1: Plaats de tomaten op een dienblad of op de bakplaat van je oven. Zet het dienblad met de tomaten in de vriezer. Door ze op een dienblad te leggen blijven ze in vorm. De tomaten hoeven dan niet eerst geblancheerd te worden. Zijn ze goed bevroren dan kun je ze in een zipzak doen en weer in de vriezer leggen.  Wil je de tomaten ontdooien houd je ze onder de hete kraan. Na een minuut laat het vel los en kun je ze makkelijk pellen.

Lees ook  Recept gevulde tulpen van tomaten

Methode 2: Was de tomaten en blancheer ze dan circa 1 minuut in kokend water. Je kunt dan ook het vel verwijderen.  Bewaar ze daarna in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries.

Tomatenpuree invriezen

Tomatenpuree kun je heel goed zelf maken. Maar wat moet je met een flinke kom tomatenpuree?  De puree is namelijk niet zo geconcentreerd als de tomatenpuree die je in de winkel koopt. Je kunt tomatenpuree wecken in potjes, maar ook invriezen. Het handigst is een ijsblokjesvorm. Eigenlijk heel simpel. Je vult de bakjes en zet alles in de vriezer.

Tomatenpuree kan tot ongeveer 3-4 maanden in de vriezer worden bewaard zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Wanneer je de tomatenpuree wilt gebruiken, haal je de gewenste hoeveelheid uit de vriezer en laat je het ontdooien in de koelkast. Gebruik de ontdooide tomatenpuree binnen een paar dagen en vermijd het opnieuw invriezen van eerder ontdooide tomatenpuree.

tomaten bewaren

Groene tomaten eten

Het is verstandig alleen tomaten te eten die goed rijp zijn. Dat wil zeggen dat de tomaten rood van kleur moet zijn. Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking. In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens.

Toch is het voor mensen met darmproblemen of een auto-immuunziekte geen goed idee om groenten uit de nachtschadefamilie te eten. Zij kunnen overgevoelig reageren op de gifstoffen en daardoor last krijgen van misselijkheid, winderigheid, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, diarree, slaperigheid en ze kunnen zich lusteloos voelen.

Geef een reactie