Linzensoep zoals oma hem maakte

linzensoep

Linzen komen in veel kleuren en  vormen voor. Het zijn groenten dus als je nog wat extra linzen in je soep doet, zit je zó aan je portie groente van de dag. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen. Linzen worden vooral gebruikt  in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. De soep ziet er niet aantrekkelijk uit door de bruine, troebele kleur, maar wordt over het algemeen erg lekker gevonden.

Ingrediënten linzensoep

  • 200 gram droge linzen
  • 50 gram rookspek in blokjes ( Een vegetariër laat dit natuurlijk weg)
  • 20 gram boter
  • een gesnipperde ui
  • een prei in ringen gesneden
  • Een stuk knolselderij ( in blokjes)
  • een halve theelepel gedroogde tijm
  • Een halve theelepel gemberpoeder
  • snufje zout
  • peper
linzensoep

Bereiding

  • Week de linzen enkele uren in een liter water
  • Kook ze daarna met de blokjes spek in het weekwater in 1,5 uur gaar
  • Verhit de boter en fruit de ui, prei en knolselderij
  • Laat de groente nog vijf minuten smoren
  • Voeg wat kookvocht toe aan de linzen en laat ze nog langzaam even koken
  • Doe je ui, prei en knolselderij in de keukenmachine en maak er een glad papje van
  • Doe de groentepuree door de linzen en het kookvocht
  • Breng je soep op smaak met tijm, gemberpoeder, wat zout en peper
  • Daarna nog even tien minuten laten koken

Eet smakelijk