Tzatziki maken volgens Grieks recept

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on
tzatziki

Met het eten van deze tzatziki waan je je even in Griekenland. Het is is nog heel gemakkelijk te maken ook. De tzatziki is heerlijk bij een kipburger, een pitabroodje, kipgyros, Turks brood maar ook bij de barbecue. Dit recept is voor 4 tot 6 personen.

Wat is tzatziki

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn aan te worden toegevoegd, maar vaak wordt het sap van een citroen gebruikt. Tzatziki wordt onder andere gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood of naanbrood.

Ingrediënten tzatziki

  • 500 ml Griekse yoghurt (echt dikke yoghurt met minimaal 10% vet)
  • Halve komkommer
  • 3 a 4 teentjes knoflook ( ben je gek op knoflook dan mag 5 teentjes ook)
  • Halve eetlepel dille (gedroogd)
  • Een theelepel munt. Je kunt gedroogde munt gebruiken. Ik koos voor verse.
  • Sap van een halve citroen
  • Scheutje olijfolie
  • Flink wat gemalen zwarte peper
  • Snufje zout
tzatziki

Keukenbenodigdheden

Hoe maak je tzatziki

  • Was de komkommer
  • Rasp de komkommer boven de zeef/fijne vergiet.
  • Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste een beetje zout over strooien en na een kwartiertje kun je dan met een lepel het vocht eruit drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak.
  • Doe de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
  • Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
  • Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele smaak.
  • Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het goed en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Laat de de smaken een paar uur in de tzatziki trekken. Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken.
Lees ook  Gluhwein maken. Hoe doe je dat?

Wat kun je erbij eten?

Druppel voor het opdienen nog wat olijfolie over de tzatziki. Serveer vervolgens de tzatziki met een in reepjes gesneden Turks brood wat je nog even grillt in een grillpan of oven. Wat ik zelf vaak doe, is wat pitabroodjes met wat olie besprenkelen, even om en om bakken in een pan. Dan wat oregano erover strooien met wat peper en zout.