Tzatziki volgens Grieks recept.

Met het eten van deze tzatziki waan je je even in Griekenland. Het is is nog heel gemakkelijk te maken ook. De tzatziki is heerlijk bij een kipburger, een pitabroodje, kipgyros, Turks brood maar ook bij de barbecue. Dit recept is voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten tzatziki

  • 500 ml Griekse yoghurt (echt dikke yoghurt met minimaal 10% vet)
  • Halve komkommer
  • 3 a 4 teentjes knoflook ( ben je gek op knoflook dan mag 5 teentjes ook)
  • Halve eetlepel dille (gedroogd)
  • Een theelepel munt. Je kunt gedroogde munt gebruiken. Ik koos voor verse.
  • Sap van een halve citroen
  • Scheutje olijfolie
  • Flink wat gemalen zwarte peper
  • Snufje zout

Keukenbenodigdheden

  • Zeef/fijn vergiet
  • rasp
  • knoflookpers
  • mengkom
  • snijplank

Bereiding

  • Was de komkommer
  • Rasp de komkommer boven de zeef/fijne vergiet.
  • Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste een beetje zout over strooien en na een kwartiertje kun je dan met een lepel het vocht eruit drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak.
  • Doe de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
  • Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
  • Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele smaak.
  • Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het goed en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Laat de de smaken een paar uur in de tzatziki trekken. Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken.

Wat kun je erbij eten?

Druppel voor het opdienen nog wat olijfolie over de tzatziki. Serveer vervolgens de tzatziki met een in reepjes gesneden Turks brood wat je nog even grillt in een grillpan of oven. Wat ik zelf vaak doe, is wat pitabroodjes met wat olie besprenkelen, even om en om bakken in een pan. Dan wat oregano erover strooien met wat peper en zout.