Hoe maak je gezonde tzatziki? Een tzatzikirecept

Categories Alle recepten, Sauzen, dips & dressingPosted on
Zelfgemaakte tzatziki in een schaaltje met daarnaast citroen en een bol knoflook

Tzatziki is een heerlijke en gezonde Griekse yoghurtdip die perfect is voor bijgerechten, mezze-planken, en gegrilde gerechten. Het hoofdingrediënt is Griekse yoghurt, wat zorgt voor een dikke en romige basis. Door de yoghurt uit te laten lekken, krijgt de tzatziki een volle en stevige textuur. Komkommer wordt geraspt en gemengd met de yoghurt, wat een verfrissende en knapperige smaak aan de saus geeft. Het toevoegen van knoflook geeft een pittige, hartige touch die kenmerkend is voor deze populaire saus.

Wat is tzatziki

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn aan te worden toegevoegd, maar vaak wordt het sap van een citroen gebruikt. Tzatziki wordt onder andere gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood of naanbrood.

Wat maakt tzatziki zo gezond?

Tzatziki is een lichte en gezonde saus door de combinatie van Griekse yoghurt, komkommer en olijfolie. De yoghurt bevat veel eiwitten en probiotica, terwijl de komkommer en olijfolie zorgen voor hydratatie, vitaminen en antioxidanten. Door kruiden zoals dille, munt of peterselie toe te voegen, krijg je bovendien een frisse en aromatische smaak. Deze kruiden maken de tzatziki een veelzijdige toevoeging aan de mediterrane keuken.

Waar gebruik je tzatziki voor?

Tzatziki is een geweldige dip voor pitabrood, vers gesneden groenten, of gegrild vlees zoals souvlaki of gyros. Deze yoghurtdip is ook heerlijk bij een burger van kipgehakt of als spread op een sandwich. De koele en romige smaak past goed bij de volle smaken van gegrilde gerechten en maakt elk gerecht meteen frisser en smaakvoller.

Ingrediënten tzatzikirecept

  • 500 ml Griekse yoghurt (echt dikke yoghurt met minimaal 10% vet)
  • Halve komkommer
  • 3 a 4 teentjes knoflook ( ben je gek op knoflook dan mag 5 teentjes ook)
  • Halve eetlepel dille (gedroogd)
  • Een theelepel munt. Je kunt gedroogde munt gebruiken. Ik koos voor verse.
  • Sap van een halve citroen
  • Scheutje olijfolie
  • Flink wat gemalen zwarte peper
  • Snufje zout
tzatziki maken met dit tzatzikirecept

Keukenbenodigdheden

Tzatziki maken. Een stappenplan

  • Komkommer voorbereiden: Schil de komkommer en rasp deze grof. Leg de geraspte komkommer in een zeef of kaasdoek en druk het overtollige vocht eruit. Strooi een beetje zout over de komkommer en laat dit een paar minuten staan om het vocht eruit te trekken. Druk vervolgens nogmaals goed uit.
  • Yoghurtbasis maken: Doe de uitgelekte yoghurt in een kom. Door de yoghurt te laten uitlekken, wordt de tzatziki dik en romig.
  • Knoflook toevoegen: Pers de teentjes knoflook uit en meng ze door de yoghurt voor een krachtige, hartige smaak.
  • Kruiden en olijfolie toevoegen: Voeg de olijfolie, het citroensap en de fijngehakte dille toe. Meng goed door elkaar en voeg naar smaak zout toe.
  • Komkommer erbij: Voeg de uitgeperste komkommer toe aan de yoghurt en meng alles goed zodat de komkommer gelijkmatig verdeeld is.
  • Afstellen naar smaak: Proef en voeg eventueel meer zout, citroensap of kruiden toe voor de juiste balans van smaken.
  • Rusttijd in de koelkast: Zet de tzatziki minimaal een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen en de dip een stevige structuur krijgt.

Wat kun je erbij eten?

Druppel voor het opdienen nog wat olijfolie over de tzatziki. Serveer vervolgens de tzatziki met een in reepjes gesneden Turks brood wat je nog even grilt in een grillpan of oven. Wat ik zelf vaak doe, is wat pitabroodjes met wat olie besprenkelen, even om en om bakken in een pan. Dan wat oregano erover strooien met wat peper en zout.

Knoflookpers/Gemberpers - Vaatwasser Bestendig - Met Gratis Borstel & Siliconen Peller
Knoflookpers/Gemberpers - Vaatwasser Bestendig - Met Gratis Borstel & Siliconen Peller
4.2
€8,49
€7,99
Bol.com
author avatar
Redactie