Zelfgemaakte börek: filodeeg gevuld met heerlijke spinazie en feta

Categories Alle recepten, Buitenlandse keukenPosted on
Borek

Börek is een traditioneel gerecht in de Turkse, Balkan- en Midden-Oosterse keukens. Het wordt gemaakt met dunne lagen deeg, bekend als yufka of filodeeg, en is meestal gevuld met verschillende ingrediënten zoals kaas, spinazie, gehakt of aardappelen. De lagen deeg worden vaak ingesmeerd met boter of olie om een knapperige en bladerachtige textuur te krijgen bij het bakken.

Wat is Borek

Börek komt in verschillende vormen en maten. Het is een veelzijdig gerecht dat als hoofdgerecht, voorgerecht of snack kan worden geserveerd, en het is populair in veel landen met culturele variaties in ingrediënten en bereidingsmethoden. Hier is een eenvoudig recept voor een klassieke spinazie-feta börek voor ongeveer vier personen.

Verschil Borek en spanakopita

Börek en spanakopita zijn vergelijkbare gerechten, maar ze hebben enkele verschillen, vooral qua oorsprong en specifieke ingrediënten.

Börek is een algemene naam voor een soort gevuld deeggerecht dat voorkomt in de Turkse, Balkan- en Midden-Oosterse keukens. Het kan verschillende vullingen hebben, waaronder spinazie, kaas, gehakt of aardappelen.

Spanakopita is specifiek een Grieks gerecht dat gemaakt is met filodeeg en gevuld is met spinazie en feta. Het is dus een variant van het bredere concept van börek, maar met een specifieke Griekse smaak.

Oordeel zelf. Hier vind je het recept van spanakopita

Wat heb je nodig voor Borek

  • 8 vellen filodeeg
  • 300 gram verse spinazie, gewassen en gehakt
  • 200 gram feta-kaas, verkruimeld
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 1/4 kopje olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter of olie om de bakvorm in te vetten
borek

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

  2. Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg dan de gehakte spinazie toe en kook tot het verwelkt is. Laat het mengsel afkoelen.

  3. Klop de eieren in een kom en voeg de verkruimelde feta toe. Meng goed. Voeg vervolgens het spinaziemengsel toe en roer alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Vet een bakvorm in met boter of olie. Leg een vel filodeeg op de bodem van de bakvorm en bestrijk met een beetje olijfolie. Herhaal dit met nog drie vellen filodeeg, waarbij je elk vel licht insmeert met olie.

  5. Verspreid het spinaziemengsel gelijkmatig over de filodeeglaag.

  6. Bedek de vulling met nog vier vellen filodeeg, waarbij je elk vel opnieuw licht insmeert met olie.

  7. Snijd eventuele overtollige randen van het filodeeg af en maak kleine inkepingen in de bovenste laag deeg om de börek gemakkelijker te kunnen snijden.

  8. Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30-40 minuten, of totdat de börek goudbruin en knapperig is.

  9. Laat het even afkoelen voordat je het snijdt. Serveer warm en geniet van je zelfgemaakte spinazie-feta börek!

Lees ook  Spinazie zalmrol. Een wrap die niet zou misstaan in een restaurant!
 
 
€34,99
Op voorraad
Bol.com