Ruikt je wasgoed muf. Hoe voorkom je dat?

Categories SchoonmakenPosted on
muffe geur

Er is niets zo aangenaam als de verfrissende geur van schoon wasgoed. Toch kan het voorkomen dat je wasgoed na het wassen een muffe geur heeft. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. In dit artikel delen we handige tips om dit te voorkomen en op te lossen.

Voorkom een te volle wasmachine en gebruik het juiste wasmiddel

Een overvolle wasmachine belemmert de effectiviteit van het wasmiddel, waardoor het niet goed zijn werk kan doen. Daarnaast kan het gebeuren dat het wasmiddel onvoldoende wordt uitgespoeld, wat resulteert in een onaangename geur in het wasgoed. Hetzelfde geldt als er te veel wasmiddel wordt gebruikt. Te weinig wasmiddel kan daarentegen leiden tot onvoldoende reiniging en opnieuw tot ongewenste geurtjes. Wees ook zuinig met wasverzachter, aangezien een teveel hiervan een laagje op het wasgoed kan achterlaten, wat eveneens voor een muffe geur kan zorgen.

Reinig je wasmachine regelmatig voor een frisse geur

Een vieze wasmachine kan zelf een muffe geur veroorzaken. Het is bijvoorbeeld aan te raden om minstens eens per maand een was op een hogere temperatuur te draaien. De Consumentenbond adviseert bovendien af en toe een beetje waspoeder voor witte was te gebruiken, omdat dit zuurstofbleekmiddel bevat en micro-organismen bestrijdt. Als je wasgoed na één keer nog steeds een muffe geur heeft, herhaal dan dit proces.

wasgoed muf

Gebruik azijn als neutraliserend middel

Natuurazijn is effectief om ongewenste geurtjes in de wasmachine grotendeels te laten verdwijnen. Probeer daarom periodiek een scheutje natuurazijn (geen schoonmaakazijn) in het wasverzachtervakje te gieten. Let op dat je dit niet te vaak doet, om beschadiging aan de rubberen delen van de machine te voorkomen. Het is raadzaam dit niet bij elke wasbeurt te doen, maar liever maximaal eens per maand.

Lees ook  Geen wasmachine? Hoe doe je een handwas?

Waterhardheid

De waterhardheid speelt eveneens een rol bij de geur van uw wasgoed. Bij hard water is het aan te raden een wasmiddel te gebruiken dat voldoende antikalk bevat.

Geur van zweet

Het is belangrijk om zweetluchtjes niet lang in kleding of handdoeken te laten zitten. Hoe langer de geur aanwezig blijft, hoe lastiger het wordt om deze te verwijderen. Zelfs na het wassen kan er nog een onaangename geur achterblijven. Daarom is het raadzaam om bijvoorbeeld sportkleding direct na het sporten te wassen.

Textieltype

Donkere was vertoont eerder een muffe geur dan witte was, en dit hangt samen met het type stof dat wordt gebruikt voor donkere kleuren. Vaak bevatten donkere kleuren meer synthetische vezels dan witte was. Synthetische vezels of polyester ontwikkelen sneller een geur. Dit komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen. Het vet van onze huid vormt een goede voedingsbodem voor bacteriën.

Zorg ervoor dat de was goed droogt om een muffe geur te voorkomen Wasgoed kan een muffe geur ontwikkelen als het te lang in de wasmachine blijft liggen na het wassen. Doordat de was dicht op elkaar ligt en geen kans krijgt om te drogen, kan er broei ontstaan. Plaats om die reden ook geen vochtige was in de wasmand, aangezien dit al bij voorbaat een muffe geur kan veroorzaken.