Koelkast schoonmaken. Zo doe je dat

Categories Huis, SchoonmakenPosted on

De koelkast schoonmaken is niet een van de leukste klusjes. Toch is het erg belangrijk om regelmatig je koelkast te reinigen. We hebben zeven tips waardoor je je koelkast het hele jaar schoon kunt houden en, niet onbelangrijk, het overzichtelijk houden zodat je niet steeds uren kwijt bent.

 

Koelkast schoonmaken en sorteren

Koop handige diepe bakjes en mandjes om de etenswaren per soort in te bewaren. Sorteer fruit, groenten, vleeswaren en alles per soort apart. Zo vind je steeds terug wat je nodig hebt en weet je nog wat je in voorraad hebt.

Koelkast indelen? Tips

Vocht

Groenten en fruit rotten sneller wanneer er vocht bij komt. Door een stukje keukenpapier of een spons in de onderste lade te leggen, kun je dit voorkomen. Vervang het papier wel regelmatig of was de spons grondig uit. Iedere dag even kijken is snel aangeleerd en kost weinig tijd.

Geen zeep

Zeepresten kunnen het eten in je koelkast aantasten. Maak dus zelf je natuurlijk schoonmaakmiddel als je de ijskast wil schoonmaken. Meng één kopje witte azijn met 2 kopjes heet water en het sap van een citroen. Doe in een spuitbus, verstuif in het rond, laat een paar minuten intrekken en veeg daarna droog met wat keukenrol. Je koelkast is op slag weer geurvrij en schoon.

Koelkast schoonmaken

Labelen

Om te vermijden dat de helft van je koelkast gevuld is met vervallen producten, kan je ze labelen. Kleef overal een sticker met de houdbaarheidsdatum op. Zo weet je welke producten je nog even kan bijhouden en welke snel moeten worden geconsumeerd om hen van de vuilnisbak te redden. Heb je meerderde van dezelfde producten? Spiegel dan zoals ze ook in de supermarkt doen. Zet het product dat als eerste op moet vooraan.

Lees ook  Toiletverhoger. Hoe werkt het en wanneer heb je een nodig?

Vlees en vis onderaan

Vlees en vis leg je onderaan, net boven de groentelade, want daar is het het koudst. Bovendien vermijd je zo dat de rest van de koelkast wordt “besmet” wanneer de verpakking lekt.

Fruit en groenten

Heb je twee groenteladen. Doe dan de groente in de ene en fruit in de andere.  Sommige fruitsoorten – zoals appels, peren kiwi’s en bananen – produceren ethyleen. Deze rijpingsstof zorgt ervoor dat vooral groenten sneller rijp, maar dus ook sneller rot worden.

Bewaar niet alles in de koelkast

Door alleen producten in de koelkast die er echt in thuis horen, dat kan je je koelkast al een stuk overzichtelijker houden. Volg de logica: ‘Ligt het in de supermarkt in de koelkast? Dan ook bij mij thuis.’ Groenten en fruit worden vaak te snel in de koelkast gelegd, maar dat kan soms slecht zijn voor de kwaliteit. Zo bewaar je meloenen, tomaten, appels, avocado’s, bananen, bessen en komkommers het best op een droge en lichte plaats op het aanrecht. Hier lees je welk fruit je het beste in de koelkast kunt bewaren

Moet je eieren in de koelkast bewaren?

Geef een reactie