Recept varkenshaas met zelfgemaakte champignonsaus

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Varkenshaas, is mits je het goed bakt een heerlijk mals stuk vlees. Dit gerecht is koolhydraatarm en voor twee personen en binnen een half uurtje klaar. De champignonsaus maak je natuurlijk zelf.

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje
  • 1½ eetlepel vloeibare boter
  • 2 sjalotjes
  • 100 gram champignons
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml halfvolle melk
  • 100 ml kookroom light
varkenshaas

Bereiding

  • Bestrooi het varkenshaasje met peper en een klein beetje zout.
  • Verwarm 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin. Voeg als de margarine erg donker wordt de rest van de boter.
  • Laat het vlees in 15-20 minuten gaar worden.
  • Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in plakken.
  • Neem het vlees uit de pan. Dek het af met aluminiumfolie en laat het 6 tot 8 minuten rusten.
  • Fruit de sjalotjes in de achtergebleven margarine en bak de champignons kort mee.
  • Roer de bloem met de melk tot een papje. Goed roeren want anders krijg je klontjes.
  • Giet dit met de kookroom in de pan en breng het aan de kook.
  • Kook de saus nog 2 minuten. Maak de saus op smaak met wat peper.
  • Schenk de saus over het vlees.

Eet smakelijk!

Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje

Recept komkommerrolletjes met zalm en dille

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Zalm is een vis waar veel mensen enorm van kunnen genieten. Bovendien zit de vis met een zacht typische smaak vol omega 3 vetzuren. Goede vetten dus en de norm is nog steeds dat 2x per week vette vis eten, goed is in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.  Zalm past dus bij onze gezonde leefstijl. Dit kleine gerechtje is lekker als voorafje maar ook als hapje op tafel.

Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm in plakjes
  • een halve komkommer in dunne plakken
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • een handjevol dille
  • twee eetlepels vergine olijfolie
  • wat versgemalen peper
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Leg vershoudfolie op je werkblad
  • Gebruik de kaasschaaf om je komkommer in dunne plakken te snijden
  • Leg de stroken komkommer tegen elkaar aan op je folie
  • Leg de zalm op de komkommer
  • Bestrijk de zalm met de hüttenkäse
  • Besprenkel dat met dille olijfolie, peper en wat citroensap
  • Rol met folie alles tot een stevige rol
  • Laat je rol vijftien minuten opstijven in de vriezer
  • Snijd alles met een mes in mooie rolletjes
  • Verwijder je folie voor het serveren.

Liever de vis aan de buitenkant? Dan leg je die eerst op je folie.

Zalm ei-wrap. Een heerlijke lunch

Categories Alle recepten, Keuken, Ontbijt, Vlees en visPosted on

Dit recept is ideaal als je een keer een andere lunch wilt dan normaal. De heerlijke ei-wrap heeft hoge voedingswaarde en vult heerlijk.  

Wat heb je allemaal nodig voor een ei-wrap?

  • Twee of drie eieren
  • Een halve avocado
  • Hummus,
  • Verse zalm
  • Bieslook
  • Peper en een beetje zout

Wist je dat..

Zalm reuze gezond is? Zalm bevat namelijk een heleboel goede vetten. In de zalm zitten veel omega 3 vetzuren die de kans verkleinen op o.a. de kans op hart-en vaatziekten en ontsteking in gewrichten. Ook zorgt het voor een verlaging van het cholesterol-gehalte, goede groei van je lichaam en zijn ze goed voor je hersenen, zenuwen, huid en ogen!

ei wrap

Hoe maak je de ei-wrap?

1. Klop de eieren in een kom. Snijd de bieslook in kleine stukjes en mix die erdoor.

2. Bak de omelet in de pan, hij wordt niet omgedraaid. Hij is klaar als de bovenkant net droog is.

3. Smeer de omelet is met een laagje hummus, en leg de zalm er overheen en daarna de avocado

4. Nu kun je nog wat peper en zout erover heen strooien, en klaar is je heerlijke ei-wrap.

Hij smaakt echt verrukkelijk en vult heerlijk goed, ideaal voor een voedzame lunch!

Bavette van de barbecue

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Bavette van de barbecue is ontzettend lekker als het goed klaar wordt gemaakt, maar het kan ook heel makkelijk verpest worden. Het is mager vlees van de koe.

Bavette

Bavette is Nederland nog in de opmars maar in Frankrijk is het een van de populairste steaks. Bavette, ook wel vanglap, vinkelap en (op z’n Engels) flank steak genoemd — is een prachtig stuk vlees, gesneden uit het dikste gedeelte van de vang. De vang, ook bekend als ‘flanchet’, bevind zich aan de onderkant van het rund tussen de bil en borst in. Hier zitten spieren die veel bewegen waardoor ze wat grover en steviger zijn.

Ingrediënten

  • 800 gram bavette (Vraag om een dik stuk dat je slager voor je opensnijdt op een dikte van 1 tot 1,5 cm).
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen (haal het vlees ongeveer één uur van tevoren uit de koelkast).
  • Dep het vlees droog met keukenrol.
  • Smeer het vlees in met een beetje olijfolie en strooi er flink wat peper en een beetje zout overheen.
  • Leg het vlees op het heetste deel van de barbecue (boven de kolen bijvoorbeeld). Grill het vlees aan allebei de kanten ongeveer 3 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees.
  • Laat de bavette op de barbecue tot deze een kerntemperatuur heeft van 45 graden. Dit kun je meten met een vleesthermometer
  • Pak de bavette in aluminiumfolie en laat je vlees ongeveer 5 tot 10 minuten rusten.
  • Het lekkerste is om het vlees in dunne reepjes te snijden. Tegen de draad in zodat het lekker mals blijft. Een beetje kruidenboter erbij is ook heel lekker.
  • De bavette mag, net als bij een biefstuk, nog rood zijn van binnen.

Sushi maken is niet moeilijk. Een lekker recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Vlees en visPosted on

Sushi is de laatste jaren in opkomst. De all-you-can-eat restaurants worden druk bezocht en in bijna iedere supermarkt kun je wel voorverpakte sushi vinden. Het voordeel van zelf sushi maken is dat je precies weet wat er in zit en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Trek er eens een regenachtige zondagmiddag voor uit. Het is een tijdrovend gerecht, maar het resultaat mag er zijn.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram sushirijst
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 5 nori vellen (zeewier)
  • 1/3 komkommer
  • wasabi
  • sojasaus
  • mayonaise
  • pakje surimisticks
  • 100 gram gerookte zalm
  • kuipje zalmsalade of tonijnsalade

Wat heb je nodig om zelf als een prof sushi te maken?

sushi maken

Hoe maak je zelf sushi?

1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

2. Meng 5 eetlepels rijstazijn met een theelepel suiker en een theelepel zout. Laat het onder zacht verwarmen oplossen in een pannetje. Als de rijst klaar is meng je dit er met een houten lepel doorheen.

3. Als je wasabi te sterk vindt, kun je wasabi-mayonaise maken door een eetlepel mayonaise te mengen met een halve theelepel wasabi. Je kunt door meer of minder wasabi toe te voegen zelf de schepte bepalen.

4. Als u geen bamboematje in huis hebt om de sushi op te rollen, kan dit ook gemakkelijk op een dubbel gevouwen vel bakpapier.

5. Week de nori 1 a 2 seconden in koud water en leg deze op het bakpapier. Schep er met een natte eetlepel rijst op en verdeel dit over 1/3 van het norivel. Maak de lepel opnieuw nat als de rijst er tijdens het verdelen aan blijft plakken. Dit geldt ook voor je handen. Het gemakkelijkste is om een kommetje water in de buurt te houden.

sushi maken
sushi maken

6. Snij dunne reepjes komkommer en plaats deze over de lengterichting van de rijst. Leg hiernaast 3 surimi sticks en rol het geheel op door het bakpapier eerst om te vouwen, goed aan te drukken en dan door te rollen.

7. Herhaal dit met bijvoorbeeld zalm en zalmsalade. Surimi, komkommer en een beetje wasabi-mayonaise. Of maak een salade van de surimi door deze fijn te snijden en te mengen met mayonaise of wasabi-mayonaise. Wees creatief 

Recept hamburger van kipgehakt

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Meestal maak ik zelf hamburgers van rundergehakt. Nu zag ik laatst bij de slager kipgehakt liggen. Kipgehakt is bleker van kleur en de smaak is zacht.In de meeste gevallen is het vlees redelijk mager. En je kunt er dus prima kipburgers van maken.

Kipgehakt

Je kunt kipgehakt trouwens ook gewoon bij de supermarkt kopen. Zorg wel dat je een ongekruide variant hebt, want anders wordt het wel erg pittig.

Wat heb je nodig?

Voor 4 burgers

  • 4 hamburger broodjes ( glutenvrij of koolhydraatarm eten. Laat dan het broodje staan)
  • 400 gram kipgehakt
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Beetje zeezout
  • Olijfolie
kipgehakt

 Hamburgerpers

Ik zou dan ook nog de hamburgerpers kunnen noemen. Wij hebben er wel een zodat je perfecte hamburgers hebt. Een echt stoere mannending roept mijn vriend altijd. Maar stiekem ben ik er ook erg blij mee.

Hoe maak je je burger van kipgehakt?

  • Doe het gehakt in de kom en meng de komijn, oregano, chilivlokken en het zout goed door elkaar. Kipgehakt is veel zachter en plakkeriger dus je hebt geen ei nodig om het te binden.
  • Kneed het gehakt door elkaar en vorm er burgers van. Is je gehakt echt te nat, voeg dan een beetje paneermeel toe.
  • Gebruik je een hamburgerpers? Doe dan een beetje bloem in je pers. Dan plakt hij minder en gaat hij gemakkelijker uit de pers.
  • Verhit een grillpan of koekenpan.  Bestrijk de burgers met wat olijfolie en leg ze in de pan. Grill ze aan beide kanten goudbruin.

Op je broodje kun je sla, komkommer, tomaat en ui doen, maar deze burger is ook ontzettend lekker met tzatziki. Wij eten er vaak een salade bij.

Eet smakelijk!

Recept hotdogs met coleslaw op de barbecue

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

De meeste kinderen zijn er dol op. Hotdogs. De meeste volwassenen trouwens ook. Vandaag heb ik hotdogs gemaakt op de barbecue. Erg lekker met wat coleslaw.

Ingrediënten

  • 150 gram geraspte rode kool
  • 150 gram geraspte witte kool
  • Twee fijngehakte lente-uitjes
  • 120 ml mayonaise 
  • Een eetlepel middelscherpe mosterd
  • Zes Frankfürter knakworsten
  • 1 eetlepel olie
  • Zes hotdogbroodjes of kadetjes
  • Zes kleine blaadjes sla
hotdogs

Hoe maak je hotdogs met coleslaw

  • Meng de rode kool en de witte kool in een schaal en doe daar de lente-uitjes bij
  • Roer in een kommetje de mayonaise met de mosterd.
  • Giet dit over de koolsalade en meng het goed
  • Snijd de knakworsten zeker vier keer diagonaal diep in en bestrijk ze met wat olie
  • Leg de worstjes op een heet, licht ingevet grillrooster en gril ze ongeveer 8 minuten. Vergeet ze niet zo nu en dan te draaien
  • Snijd de broodjes open en doe het blaadje sla ertussen.
  • Vul de broodjes met de coleslaw en leg het worstje erop
  • Serveer ze meteen dan zijn ze het lekkerst

Tip. Deze hotdog is ook erg lekker met wat bacon en kaas

Kip met sinaasappel uit de braadzak

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Kip maken is niet moeilijk en al helemaal niet met een braadzak. Een braadzak lijkt op een plastic zak maar kan tegen de hitte van de oven. De kip braadt en stoomt tegelijk. Hierdoor wordt het vlees lekker mals en toch ook mooi bruin. Het recept van de kip met sinaasappel.

Continue reading “Kip met sinaasappel uit de braadzak”