Sushi maken. Wat heb je nodig?

Categories Keuken, Vlees en visPosted on
sushi maken

Sushi, de combinatie van rauwe vis en op smaak gemaakte rijst lijkt voor ons exotisch, maar in Japan is het erg voor de hand liggend voedsel. Je kunt het in iedere beetje grote stad in een restaurant eten of thuis laten bezorgen. Maar je kunt het ook thuis maken. Wil je het professioneel aanpakken dan heb je deze basisdingen nodig. Een recept vind je hier

Een rijstafkoeler

Een rijsafkoeler wordt ook wel een hangiri genoemd. Deze wordt gebruikt om de met rijstazijn gekookte rijst in te laten afkoelen. Hierdoor krijgt de rijst de juiste structuur en glans. Een hangiri is gemaakt van cypressenhout met koperen ringen. Wil je het wat simpeler houden, gebruik dan een gewone houten of plastic kom.

Een spatel

Een spatel gebruik je om de sushi-rijst tijdens het afkoelen om te draaien en te verspreiden. Je kunt een shamoji gebruiken maar ook gewoon een houten of plastic lepel.

Een ventilator

Een ventilator kun je gebruiken om vocht af te drijven en de verdamping te verhogen om je sushi-rijst de juiste structuur en smaak  te geven.  Van oudsher is deze ventilator gemaakt van bamboe-baleinen bedekt met zijde of papier. Geen ventilator? Dan kun je ook gewoon een stuk karton of een tijdschrift gebruiken.

Een schaal

Een grote schaal met deksel heb je nodig om je gekookte sushi-rijst warm te houden terwijl je je sushi maakt.

Een snijplank

Een snijplank heb je echt nodig. Het maakt niet uit of je een houten snijplank gebruikt of een van plastic.

Eetstokjes

Er zijn twee soorten stokjes. Lange metalenstokjes om mee te koken. Daar kun je dingen mee oppakken. De korte stokjes zijn om mee te eten. 

Lees ook  Mosselen recept op traditionele wijze

Een pincet

Een pincet wordt gebruikt om kleine graatjes uit vis te verwijderen. Een groot pincet met rechte uiteinden is ook erg handig. Vaak kun je ze krijgen in kookwinkels. 

sushi maken

Een rolmatje

Een rolmatje, zoals op de foto hier boven is erg handig. Ze worden gemaakt van bamboe en zijn met een katoenen draad aan elkaar geweven. Je gebruikt ze om de sushi te rollen.

Messen

Eigenlijk kun je niet koken zonder goede messen. Koop stalen messen van goede kwaliteit. Daar heb je heel veel jaren plezier van.  Met goede messen kun je mooie gesneden oppervlakken krijgen. Zorg ervoor dat je een natte doek bij de hand hebt waar je je messen aan kunt afvegen.