Hoe maak je zelf mayonaise?

Categories Alle recepten, SausPosted on
mayonaise

Mayonaise is bijna onmisbaar. Zeker bij een patatje of een barbecue. Het is namelijk de basis van heel veel lekkere sausjes.  De lekkerste mayonaise maak je vanaf nu gewoon zelf. Doe het in een leuk potje en geniet! Ook erg leuk om iemand cadeau te doen. Zorg eerst dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Geschiedenis mayonaise

De oorsprong van de saus is enigszins controversieel, met verschillende verhalen en theorieën over hoe het precies is ontstaan. Eén van de meest bekende theorieën is dat mayonaise zijn oorsprong heeft in Frankrijk.

De saus werd aanvankelijk gemaakt met behulp van een vijzel en een stamper om eidooiers te mengen met azijn of citroensap en olijfolie. Later werden andere oliën, zoals zonnebloemolie, ook gebruikt.

In de loop der jaren werd de saus steeds populairder en verspreidde het zich over de hele wereld. Het recept werd aangepast en geperfectioneerd door verschillende culturen, met toevoeging van verschillende kruiden, specerijen en smaakmakers.

Dikkere saus

In de 19e eeuw werd de industriële productie van mayonaise mogelijk, waarbij emulgatoren zoals mosterd en lecithine werden toegevoegd om de saus dikker en stabieler te maken. Dit maakte mayonaise gemakkelijker te produceren op grote schaal en droeg bij aan de wijdverspreide populariteit ervan.

Tegenwoordig is het een veelgebruikte saus en wordt het wereldwijd in verschillende gerechten en als basis voor andere sauzen gebruikt. Het heeft ook geleid tot de ontwikkeling van vele variaties, zoals light-mayonaise, veganistische mayonaise en verschillende smaakinfusies.

Wat heb je nodig om het te maken

  • Twee eieren
  • Een of twee theelepels mosterd
  • Snufje zout
  • Twee eetlepels wittewijn azijn
  • 300 ml zonnebloemolie of olijfolie
Lees ook  Zelf druivensap maken. Zo doe je dat
mayonaise

Hoe maak je mayonaise?

  • Meng twee eidooiers met 1 of twee theelepels gladde mosterd
  • Doe er een snufje zout bij. Doe niet meteen teveel. Je kunt er wel bijdoen maar niet uithalen
  • Meng alles met een staafmixer of keukenmachine
  • Voeg al kloppend druppelsgewijs twee eetlepels (wittewijn) azijn toe
  • Giet langzaam de zonnebloemolie of olijfolie toe
  • Als ongeveer de helft van de olie is opgenomen en de saus dikker wordt, kun je de rest van de olie wat sneller toevoegen
  • Proef gerust even even voeg wat peper toe om het op smaak te brengen
mayonaise

Belgische mayonaise maken

Wil je Belgische mayonaise? Voeg dan een extra eetlepel azijn toe

Franse mosterd maak je door dijonmosterd te gebruiken en in plaats van azijn gebruik je twee eetlepels citroensap. Voeg ook een theelepel suiker toe

Geef een reactie