Cevapcici. Balkanees eten in je eigen huis

Categories Buitenlandse keuken, Vlees en visPosted on
Cevapcici

Cevapcici is een traditioneel gerecht afkomstig uit de Balkan-regio, met name uit landen zoals Kroatië, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Noord-Macedonië. Het zijn kleine worstjes gemaakt van gehakt, meestal een combinatie van rund- en varkensvlees, gemengd met kruiden en specerijen. Cevapcici zijn een populaire keuze tijdens barbecues, feesten en familiebijeenkomsten. Ze worden ook vaak geserveerd in restaurants en cafés

Wat is cecapcici?

De belangrijkste ingrediënten zijn gehakt vlees (meestal een combinatie van rund- en varkensvlees), uien, knoflook, zout, peper en verschillende kruiden zoals paprikapoeder. Soms wordt ook bakpoeder of bruisend mineraalwater toegevoegd om de cevapcici luchtig te maken. Het vlees wordt gemengd met gehakte uien, knoflook en kruiden om een smaakvol mengsel te vormen. Vervolgens wordt het vlees in kleine worstjes gerold en gegrild of gebakken. Cevapcici worden vaak geserveerd met vers platbrood (zoals somun), ajvar (een paprika-tomatensaus), uien, zure room of yoghurtsaus. Het gerecht wordt soms ook vergezeld door bijgerechten zoals salades, frietjes of ingelegde groenten.

Wat heb je nodig voor cevapcici?

  • 500 gram gehakt (combinatie van rund- en varkensvlees)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 theelepel bakpoeder (voor luchtigheid)
  • Optioneel: bruisend mineraalwater
Cevapcici

Hoe maak je het?

  1. Meng het gehakt vlees, fijngesnipperde ui, gehakte knoflook, paprikapoeder, zout en peper in een kom.

  2. Voeg bakpoeder toe aan het mengsel voor extra luchtigheid. Sommige recepten gebruiken ook bruisend mineraalwater voor dit doel. Voeg in dat geval het bruisend mineraalwater toe aan het gehaktmengsel en meng goed.

  3. Kneed het mengsel goed door, zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

  4. Vorm kleine cilindervormige worstjes van het gehaktmengsel. De grootte kan variëren, maar ze zijn meestal ongeveer 5-7 centimeter lang.

  5. Verhit een grillpan, barbecue of grillplaat op middelhoog vuur.

  6. Grill de cevapcici tot ze gaar zijn en een mooie bruine kleur hebben, draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.

  7. Serveer de cevapcici warm met vers platbrood, ajvar (paprika-tomatensaus), uien, zure room of yoghurtsaus.

Lees ook  Het recept van de echte Duitse Currywurst