Voorkom bevriezing. Hoe moet je je buitenkraan afsluiten?

Categories Huis, Tuin of Balkon, WinterPosted on
buitenkraan

Nu de winter snel nadert is het een goed idee om je buitenkraan winterklaar te maken. Gelukkig is dit eenvoudig en zelfs doe-het-zelvers zonder ervaring kunnen dit.  In de meeste gevallen kunnen buitenkranen binnen enkele minuten winterklaar worden gemaakt, tenzij jouw kraan lekt of beschadigd is. 

Waarom moet ik een buitenkraan winterklaar maken? 

De belangrijkste reden is om bevriezing te voorkomen. Bevroren leidingen kunnen snel bevriezen wanneer de temperatuur onder de 0 graden zakt, wat kan leiden tot het bevriezen van je leidingen. Bevroren leidingen kunnen barsten, wat resulteert in een dure reparatie. 

Bedenk dat niet alle kranen winterklaar moeten worden gemaakt als onderdeel van je wintertuinwerkzaamheden. Je kunt een vorstvrije kraan installeren als je wilt dat je kraan het hele jaar door blijft werken. Oudere huizen hebben echter vaak niet-vorstvrije kranen. Gelukkig is het winterklaar maken van een kraan heel eenvoudig.

Een buitenkraan winterklaar maken in 5 eenvoudige stappen

Leren hoe je een buitenkraan winterklaar maakt is eenvoudig. Zo doe je dat:

  1. Sluit de watertoevoer naar de kraan af. De afsluiter voor buitenkranen bevindt zich meestal in de kelder van je huis of in een kruipruimte dicht bij de muur waar de kraan zich bevindt.
  2. Controleer de kraan op lekken. Als er lekkage is rond de basis van je kraan, kan dit ervoor zorgen dat het water sneller bevriest dan anders het geval zou zijn, omdat het langer duurt voordat het water is opgewarmd voordat het door de leidingen of aansluitingen gaat om terug in je huis te komen. Als je een lek vindt, kan het meestal worden verholpen door de O-ring op je kraan te vervangen. Als dat niet helpt, moet je een professionele loodgieter inschakelen voordat je het winterklaar maken kunt afronden.
  3. Koppel je tuinslang los, laat hem helemaal leeglopen, rol hem op en berg hem op.
  4. Tap je kraan af van al het resterende water.
  5. Isoleer je kraan. Hoewel veel huiseigenaren ervoor kiezen om deze stap over te slaan kan het de moeite waard zijn om te doen als je in een gebied met extreem koude winters woont. Je kunt je kraan gewoon in glasvezel wikkelen en afplakken met duct tape, of je kunt een buitenkraanhoes installeren. ( Onderaan dit bericht vind je voorbeelden)
Lees ook  Je houten tuinmeubels opknappen kan met deze tips
buitenkraan

Moeten buitenkranen in de winter open blijven?

Vorstvrije kranen kan je in de winter open laten staan. Als die van jou niet vorstvrij is, moet je ervoor zorgen dat de watertoevoer wordt afgesloten voor de winter. Als je een buitenkraan hebt moet je die afsluiten als het weer koud wordt. Als je een timer op je kraan hebt, zorg er dan voor dat je hem uitzet als je hem niet gebruikt. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat bevroren water je leidingen beschadigt. 

Moeten buitenkranen druppelen om bevriezing te voorkomen?

De kraan laten druppelen wordt soms gebruikt om bevriezing te voorkomen, maar gebruik deze methode alleen bij temperaturen onder de -2 graden. Het laten druppelen van kranen kan nuttig zijn als de isolatie niet voldoende is om bevriezing volledig te voorkomen, omdat stromend water een lager vriespunt heeft.