Droogte in je tuin? Geef je planten niet te vaak water

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on
droge tuin

Zomerse temperaturen worden de meeste mensen erg fijn gevonden. Maar het is niet echt goed voor de tuin en je bloembakken. Uiteraard is water geven het allerbelangrijkst in de droogte. We hebben geluk dat het niet in het drukste tuinseizoen is. De echt grote dingen zoals snoeien, spitten en verplanten doe je vaak in het voorjaar of in het najaar. Maar onze planten, struiken en gazon hebben natuurlijk wel water nodig. Wat kun je doen bij droogte in je tuin?

Water geven en droogte

En daar zit ook een beetje het probleem. Verschillende mensen hebben de tuinslang of gieter al een paar keer te voorschijn gehaald om de naar water snakkende planten wat water te geven.  Wees er bewust van  dat wanneer je planten overvloedig water geeft, de planten dan wortelen dan  veel minder goed en diep. Je verwent je planten te veel.

droogte

Toch water geven? Tips

Geef je je plantjes water, doe dat dan niet overdag in de brandende zon. Het beste is om je tuin ’s ochtends of ’s avonds te besproeien. Ook kun je letten op waar dat water vandaan komt. Is er een sloot in de buurt, koop dan een pomp zodat je dat water kunt gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook water opvangen in een regenton. Zo bespaar je drinkwater.

Ook is het slim om te kijken naar de inrichting van je tuin, zodat je extreme droge, maar ook natte periodes beter op kunt vangen. ,,We hebben veel last van keiharde buien, waarbij enorm veel water valt. Als het dan regent overstroomt alles. Daar wil je in je aanleg van je tuin rekening mee houden, door schaduwplekken te creëren en genoeg groen te houden. Bovendien nemen je planten veel water op.

Lees ook  Duurzaam onkruid verwijderen met Gardena
droogte

Meer groen in je tuin zorgt ook voor aangenamere temperaturen. Als we allemaal onze tuinen blijven dichtstraten, wordt het veel warmer, zomaar 5 tot 10 graden, en loopt water minder goed weg.

Richtlijnen voor het besproeien van een droge tuin

Als de grond in je tuin droog is, is het belangrijk om water te geven om je planten te helpen overleven. Water is essentieel voor de groei en gezondheid van planten. Hier zijn een paar richtlijnen voor het besproeien van een droge tuin:

  1. Controleer de bodem: Steek een vinger of een tuiniersschep ongeveer 5-10 centimeter in de grond om de vochtigheid te controleren. Als de grond droog aanvoelt, heeft het waarschijnlijk water nodig.

  2. Geef diep water: Het is belangrijk om de grond diep te laten doordringen met water, zodat de wortels van de planten voldoende vocht kunnen opnemen. Geef water totdat de bovenste 15-20 centimeter van de bodem goed vochtig is.

  3. Bewater in de vroege ochtend of late avond: Water geven in de vroege ochtend of late avond heeft de voorkeur, omdat de temperaturen dan lager zijn en er minder water verloren gaat door verdamping. Vermijd water geven midden op de dag, wanneer de zon het heetst is.

  4. Vermijd oppervlakkig sproeien: Besproei de tuin niet oppervlakkig, omdat dit kan leiden tot ondiepe wortelgroei. In plaats daarvan is het beter om minder vaak, maar diep water te geven, zodat het water de wortelzone bereikt.

  5. Gebruik een geschikt irrigatiesysteem: Overweeg het gebruik van een druppelirrigatiesysteem, een sproeier met lage afgifte of een tuinslang met een broesmond om gelijkmatig water te geven en verspilling te minimaliseren.

Lees ook  Hortensia in je bloempot op terras of balkon

Houd er rekening mee dat de waterbehoefte van planten kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de plantensoort, het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de behoeften van je specifieke planten.

Geef een reactie