Droog en zonnig weer: Moet je je grasmaaien of niet

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on
gras maaien

Je gras maaien in de zomer. Je gras heeft het altijd moeilijk tijdens hete, droge en zonnige zomerdagen. De grote vraag is altijd moet je nu wel of niet wel grasmaaien tijdens droge en hete zomerdagen. Het antwoord vind je in dit artikel.

Kort gemaaid gras droogt sneller uit dan lang gras

Kort gemaaid gras droogt veel sneller uit dan lang gras, maar belangrijker is de grondsoort waar het gazon ligt. Zandgrond droogt veel eerder uit dan bijvoorbeeld kleigrond, omdat zandgrond heel slecht is in het vasthouden van vocht. Een nadeel van gazon op kleigrond is dat het gazon veel harder wordt.

Maaifrequentie afhankelijk van droogte

Tijdens de zomermaanden heeft de grasmat veel onderhoud nodig, maar de maaifrequentie hangt wel af van de droogte. In de warmste maanden van het jaar (juli en augustus) kun je het gras het beste een keer per week maaien. Let wel op dat je dan niet te kort maait, want hoe korter het gras hoe sneller het uitdroogt.

Neem de tijd voor je gazon

Vaak hebben mensen met een gazon geen tijd om te maaien en maaien dan het gras in één keer terug van acht naar bijvoorbeeld twee centimeter. Zeker als het warm en droog is, is dit voor het gazon heel slecht. Bovendien groeit gras veel langzamer in droge periodes en de kans op beschadiging of kale plekken is groot.

Houd rekening met de stand van de maaimachine

Als je weet dat je gazon kwetsbaar is tijdens droge perioden, zet dan de stand van de maaimachine wat hoger. De grassprietjes bouwen op die manier wat meer weerstand op en dekken de bovenste laag af, zodat er minder vocht verdampt. Het best is een lengte van ongeveer 5 centimeter, want als de zon dan volop schijnt wordt verbranding van het gras voorkomen.

Lees ook  Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?
grasmaaien

Verticuteren voor een belopen grasmat

Verticuteer je gazon een paar keer per jaar als het wordt belopen. De bovenste laag van de grasmat wordt dan losgehaald en de wortels van het gras worden doorgesneden. Een week na het verticuteren geef je de grasmat mest en na een week of twee heb je weer een prachtig gazon. Let wel op dat je niet verticuteert tijdens warm, zonnig en droog weer. Het gras heeft het dan al moeilijk en kan het best met rust worden gelaten.

Moet je nu wel of niet je grasmaaien tijdens droogte en warmte?

Veel maaien tijdens lange perioden met droogte, hitte en zonneschijn is niet verstandig. Het best is om éénmaal per week te maaien, maar maai het gazon dan zeker niet te kort. Een lengte van ongeveer 5 centimeter is het best voor het gras en zo voorkom je dat je het gras beschadigt.