Moet je nieuwe kleding wassen of kun je het meteen dragen? Een nieuwe jurk wil je misschien meteen aandoen, toch is het verstandig om nieuwe kleding eerst even in de wasmachine te gooien en te reinigen. Maar waarom zal je je afvragen.
Nieuwe kleding wassen
Ben je de eerste die die jurk draagt of zouden meer mensen hem in de winkel gepast hebben? Besef eens door hoeveel handen je nieuwe jurkje gegaan kan zijn. Dat begint eerst al in de fabriek, daarna is de kleding ingepakt, vervoert, uitgepakt en daarna in de winkel gehangen. En hoeveel mensen zouden de jurk aangeraakt hebben? Of gepast voor jij hem mee naar huis nam? Zelfs als al die handen redelijk schoon waren, kunnen er bacteriën op de kleding zitten.
Winkels doen doorgaans hun best om hygiënische maatregelen te treffen, zoals het regelmatig reinigen van winkeloppervlakken en het minimaliseren van mogelijke besmetting. Het wassen of reinigen van nieuwe kledingstukken voordat je ze draagt, kan ook helpen om eventuele bacteriën te verminderen.
Als je je zorgen maakt over bacteriën op kleding, kun je ervoor kiezen om nieuwe kledingstukken voor gebruik te wassen of te stomen. Het volgen van goede persoonlijke hygiëne, zoals regelmatig handen wassen, kan ook helpen om het risico op ziektekiemen te verminderen, ongeacht waar ze zich bevinden.
Zorgen maken?
Samen met een microbioloog voerde het Amerikaanse programma Good Morning America een onderzoek uit naar kledingstukken van zowel goedkopere kledingketens als luxe merken die in winkels werden verkocht.
Het onderzoek onthulde de aanwezigheid van verschillende micro-organismen op de kleding, waaronder slijm, gisten (schimmels), huidbacteriën, poepbacteriën en zelfs vaginale organismen. Aangezien kleding in winkels wordt aangeraakt en gepast door veel mensen, en soms zelfs geruild of teruggebracht wordt nadat het al gedragen is, is dit niet geheel verrassend. Daarnaast werd ontdekt dat sommige kledingstukken chemische formaldehyde bevatten, dat wordt gebruikt om kreuken te voorkomen. Hoewel de hoeveelheid formaldehyde die wordt gebruikt meestal niet schadelijk is, kan het bij sommige mensen huiduitslag of blaren veroorzaken. Het is dus een goed idee om nieuwe kledingstukken eerst te wassen voordat je ze draagt.
Chemicaliën
Nieuwe kleding kan in de fabriek worden behandeld met chemicaliën, zoals kleurstoffen, verfstoffen of formaldehyde, om het uiterlijk of de duurzaamheid te verbeteren. Het wassen van kleding verwijdert eventuele resten van deze chemicaliën en kan zorgen voor een frisser en schoner gevoel.
Uit onderzoek van Het Franse Agentschap voor de Gezondheid (ANSES) naar nieuwe kleding is gebleken dat er nog een reden is om alles direct in de wasmachine te doen. Het wassen van nieuwe kleding vermindert de blootstelling aan chemicaliën zoals nonylfenol, een stof die voorkomt in verf, schoonmaakmiddelen en vrijkomt bij de productie van textiel. Daarnaast ontdekte het onderzoek nog talloze andere chemische stoffen op de nieuwe kledingstukken. Sommige van deze stoffen kunnen mogelijk giftig zijn, zoals benzidine, chroom 6 en nikkel, die allemaal bekendstaan als kankerverwekkend.
Maar maak je geen zorgen. Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, benadrukt dat er geen reden is tot paniek. “Een enkele wasbeurt is voldoende, aangezien het om kleine sporen gaat. Voor de meeste mensen vormt dit geen probleem, maar de huid kan wel zeer gevoelig zijn.”
Comfort
Nieuwe kleding kan stijf, ruw of ongemakkelijk aanvoelen door de fabricageprocessen en het verpakkingsmateriaal. Een wasbeurt kan de kleding verzachten en het draagcomfort verbeteren.
Waarom moet je nieuwe kleding wassen?
Sommige mensen hebben gevoelige huidtypes of zijn allergisch voor bepaalde chemicaliën. Het wassen van nieuwe kleding kan helpen om eventuele resterende chemicaliën te verwijderen die huiduitslag, jeuk of andere irritaties kunnen veroorzaken. Kankerverwekkende stoffen zou je sowieso zo veel mogelijk moeten vermijden.
Het is belangrijk om de was instructies op het kledinglabel te controleren voordat je het wast, omdat sommige kledingstukken speciale zorg vereisen.