Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken?

Categories SchoonmakenPosted on

Laatst had ik het met een vriendin over wasmiddel. Ze vertelde dat ze altijd een flinke scheut in het bakje deed omdat de was dan zo lekker rook. Zelf heb ik een wasmachine die zelf bepaald hoeveel vloeibaar wasmiddel nodig is en het valt mij op dat ik veel minder vaak wasmiddel hoef te kopen dan ik voorheen deed. En dus ging ik op onderzoek uit. Hoeveel moet je gebruiken voor het ideale resultaat?

Hoeveel wasmiddel?

Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig. Teveel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door teveel wasmiddel kan ook ‘vetluis’ ontstaan. Hierdoor gaat de machine stinken. En er kan schuim in de wasmachine ontstaan. Hij gaat dan extra spoelen. Dit kost onnodig veel water.

Heb je last van vetluis? Zo verwijder je het

Doseeradvies

Wie de fles of het pak goed bekijkt ziet dat de fabrikaten het goed met ons voor hebben. Op de verpakking wordt keurig een doseeradvies gegeven. Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Heb je minder was of zit de trommel helemaal vol, kijk dan op het doseeradvies op het etiket aan de achterkant. Bij hard water is meer wasmiddel nodig dan bij zacht water. Op de verpakking van je wasmiddel vind je de aanbevolen hoeveelheid, waarbij je dus in Nederland meestal kunt uitgaan van zacht of gemiddeld water.

Lees ook  Waarom moet je nieuwe kleding wassen?
wasmiddel

Hoeveelheid was

Beoordeel altijd hoeveel was je hebt. De adviezen die worden gegeven op de verpakkingen zijn vaak afgestemd zijn op een standaard hoeveelheid wasgoed. Volgens de Consumentenbond wordt bij wasmiddelen voor donkere en gekleurde was vaak 4 tot 5 kilo aangehouden. Bij fijne wasmiddelen is 2,5 kilo de standaard. Natuurlijk snappen we dat je niet eerst je was gaat wegen. Volgens De Consumentenbond is het wel zo dat er in een wasmachine met een laadvermogen van 7 kilo bijna nooit meer dan 4 kilo wasgoed per keer tegelijk wordt gewassen. Heb je een wasmachine waar meer in kan en doe je dat ook dan kun je iets meer wasmiddel gebruiken. Als je denkt dat je niet aan de 4 kilo komt, dan kun je juist wat minder gebruiken.

Wat als je teveel wasmiddel gebruikt?

Volgens een wasmachinefabrikant verbruikt een machine waar te veel wasmiddel in verdwijnt meer energie. Dat komt omdat de machine meer water moet gebruiken om al het zeep en schuim weg te werken. Wie stelselmatig te veel wasmiddel toevoegt, kan op een gegeven moment ook te maken krijgen met een stinkende machine. Men ruikt dan de achtergebleven zeepresten, die na verloop van tijd absoluut niet meer naar bloemetjes ruiken. Dit wordt vetluis genoemd. Je kunt dit tegengaan door de machine eens per maand leeg te laten draaien op 90 graden. Doe een schepje soda in de machine en de oude zeepresten worden verwijderd. Te veel wasmachine zorgt ervoor dat je machine minder lang meegaat. Maar wees ook niet te zuinig. Door te weinig wasmiddel te gebruiken wordt je was niet goed schoon en kan je handdoek keihard worden. Ook kan je kleding sneller dof worden.