Consumentenbond: Dit is de beste en de slechtste zonnebrandspray

Categories NieuwsPosted on

Niet alle zonnebrandsprays met factor 30 halen de beloofde bescherming, blijkt uit een eerder onderzoek van de Consumentenbond. Twee van de geteste sprays zijn regelrechte afraders: Lucovitaal blijft steken op factor 19 en Australian Gold biedt zelfs maar factor 15. Ook Lovea krijgt een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling.

Beoordeling zonnebrandspray

De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv A- en uv B-straling, het gebruiksgemak en het etiket van 15 zonnebrandsprays.

  • Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.
  • Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgde de aanwezigheid van specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel.
  • De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.
  • Bij Vision en Nivea krijg je meer bescherming dan de beloofde factor 30. Maar dat is altijd nog beter dan te weinig

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid.’

Crèmes

In 2017 deed de Consumentenbond onderzoek naar 15 zonnebrandcrèmes. Toen bleek ook een drietal producten niet de beloofde SPF 30 te bieden. Dit waren producten van Clinique, Clarins en de inmiddels niet meer verkrijgbare crème van Europrofit. De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen uv B-straling, die zorgt voor verbranding van de huid. Daarnaast moeten zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A-straling. Die kan schade veroorzaken dieper in de huid, wat de kans op kanker en celveroudering vergroot.

Lees ook  Dolfje Weerwolfje speelt in 2023 hoofdrol in Geef een boek cadeau

Spray of crème?

Er is best veel verschil tussen een zonnebrandcreme en een zonnebrandspray. Maar wat is nu het beste? Sprays zijn vloeibaarder dus de kans is groot dat je te weinig zult gebruiken. Ook is spray minder zuinig in gebruik. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat slechts veertig tot zestig procent van de spray op de huid komt. De rest verdwijnt in  de lucht. Daarnaast bevatten ze vaak alcohol en zijn ze dus licht ontvlambaar. Oppassen dus met sigaretten en de barbecue! En ook vooral niet in je auto laten liggen.

Maar er zijn ook voordelen aan een spray. Ze komen gemakkelijker op plekken waar je niet zo goed bij kunt zoals je rug. Het is fijner als je wat behaard bent, maar ook als je onder het zand zit.

Dit is de beste zonnebrandspray!

De Garnier Ambre Solair dry protect spray komt als beste uit de bus bij de Consumentenbond. De spray krijgt een 7,5. In de fles zit ongeveer 200 ml.

Consumentenbond: ,,Ambre Solaire beschermt goed tegen uv B en uv A. Het middel is eenvoudig aan te brengen. Het bevat wel parfum en zeven allergenen en is dus minder geschikt voor de gevoelige huid. Het is zeer licht ontvlambaar.

Vision Every day sun protection spray kreeg ook van de Consumentenbond een 7,5.

Consumentenbond: ,,Deze spray biedt een goede bescherming tegen uv B en uv A. Het middel bevat geen geurstoffen en allergenen en is dus prima geschikt voor mensen met een gevoelige huid.”

Zonnebrandspray

Kruidvat solait spray is de beste koop volgens de Consumentenbond. ,,Dit product biedt een goede bescherming en is een stuk goedkoper dan de twee hierboven. De spray bevat wel parfum en allergenen en is dus minder geschikt voor een gevoelige huid.

Lees ook  Vijf tips zodat je nooit meer je ontbijt zult overslaan

Afraders

Deze drie sprays scoren erg slecht in de test van de Consumentenbond.

  • Australian Gold Spraygel. De uv A bescherming is onvoldoende. Bij de consumentenbond geteste spray werd een SPF gemeten van 15 in plaats van 30. Het risico op verbranding is groot zegt de bond. Australian Gold is het overigens oneens met de uitkomst
  • Lucovitaal voorkomt zonneallergie. Consumentenbond: We meten een SPF van 19. Dat wijkt teveel af van de opgegeven 30. Ook is de uv A bescherming onvoldoende en bevat hij hormoonverstorende stoffen.
  • P20 en Louis Widmer. Deze producten zijn uitgesloten van de test omdat ze geen zonnebrandspray hebben zonder cyclopentasiloxane. De Europese wetenschappelijke organisatie SCCS adviseert om dit ingrediënt niet te gebruiken in sprays vanwege de hormoonverstorende werking.

Alle resultaten zijn te lezen in de Consumentengids 

Liever zonnebrandcreme? De test daarvan vind je ook op onze site

Lees ook: Hoeveel zonnebrandcreme moet je smeren