Dit is de beste en de slechtste zonnebrandcreme volgens de consumentenbond

Categories NieuwsPosted on

Wie vroeg in het jaar de zon in gaat moet zich goed tegen de zon te beschermen. Omdat het nog vroeg in het jaar is en de huid nog niet gewend is aan veel zon, is ook bij deze voorjaarszon het advies om iedere twee uur goed en dik te smeren met minimaal factor 30. Daarnaast is het beter om tussen 12.00 uur en 15.00 uur in de schaduw te blijven.

UV radar

KWF biedt actueel zonadvies via een speciale app. Hierin wordt de verwachte en actuele zonkracht per dag aangegeven. “Ons advies is om vanaf zonkracht 3 iedere twee uur te smeren” legt Mischa Stubenitsky van KWF uit. De app geeft op basis van je huidtype, welke met een test wordt bepaald, en de actuele zonkracht een persoonlijk zonadvies. De KWF UV radar is te vinden in de appstore.

Kinderen en insmeren

Voor kinderen geldt dat je die in de zonnige perioden altijd in moet smeren met minimaal factor 30, en dit iedere 2 uur moet herhalen. Kinderen tot 1 jaar moeten volledig uit de zon worden gehouden. Daarnaast is het goed om kinderen ook een petje op te doen en eventueel een shirt met lange mouwen aan te trekken om ze op deze manier extra te beschermen tegen de zon. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met ruim 61.000 diagnoses per jaar.

Lees ook: Hoeveel zonnebrandcreme moet je smeren

Spray of crème?

Er is best veel verschil tussen een zonnebrandcreme en een zonnebrandspray. Maar wat is nu het beste? Sprays zijn vloeibaarder dus de kans is groot dat je te weinig zult gebruiken. Ook is spray minder zuinig in gebruik. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat slechts veertig tot zestig procent van de spray op de huid komt. De rest verdwijnt in de lucht. Daarnaast bevatten ze vaak alcohol en zijn ze dus licht ontvlambaar. Oppassen dus met sigaretten en de barbecue! En ook vooral niet in je auto laten liggen.

Lees ook  Minder aflossen aan hypotheek geeft ruimte voor sparen

Maar er zijn ook voordelen aan een spray. Ze komen gemakkelijker op plekken waar je niet zo goed bij kunt zoals je rug. Het is fijner als je wat behaard bent, maar ook als je onder het zand zit.

Zonnebrandcreme getest

De Consumentenbond testte 15 zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor SPF30. Eén van de belangrijkste waarden van de Consumentenbond is onafhankelijkheid. Zij bepalen zelf (dat wil zeggen samen met consumenten) wat ze onderzoeken, wat ze publiceren, wat zij consumenten adviseren. Zonder enige invloed van het bedrijfsleven of de overheid op die keuzes.

Slechte zonnebrandcreme

Drie van de geteste producten bieden volgens de bond overigens niet de beloofde beschermingsfactor: Rituals Sun protection milky spray 30, Hema Kids zonnebrand spray SPF 50 (productnummer 11.61.0161) en Zwitsal Kids zonnespray SPF 50+. Rituals en Hema hebben de bond laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. Hema en Zwitsal geven daarbij aan zich niet te herkennen in de testresultaten. De Consumentenbond adviseert consumenten de oude producten, die nog in de schappen en bij mensen thuis kunnen staan, niet meer te gebruiken.

Hormoonverstorende stoffen

Zonnebrandmiddelen bevatten steeds steeds minder hormoonverstorende stoffen en allergenen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond. Wel bevatten veel producten ingrediënten die slecht zijn voor het milieu. De Consumentenbond roept fabrikanten op hun producten milieuvriendelijker te maken

Test consumentenbond

De Consumentenbond berekende met Europese collega’s de impact van 40 zonnebrandmiddelen op het milieu en inventariseerde of er ingrediënten in zitten die milieuorganisaties als schadelijk beoordelen. 23 producten scoren een onvoldoende. Garnier Ambre Solaire Dry protect, Lancaster Sun beauty sublime tan en Rituals Sun protection milky spray 30 doen het hierop het slechtst. Slechts 6 zonnebrandmiddelen krijgen een ruim voldoende of hoger voor milieu-impact.

Lees ook  Je vindt je WOZ waarde te hoog. Hoe maak je bezwaar?

Schadelijk voor leven in de zee

Resten van zonnebrandmiddelen komen in de zee terecht tijdens het zwemmen of via stranddouches. Sommige UV-filters en andere ingrediënten beïnvloeden het leven in de zee. Ze beperken de groei van plankton en kunnen giftig zijn voor kleine zeedieren. Verder kunnen ze koraal beschadigen en zich opstapelen in de voedselketen.

Het was de eerste keer dat de bond de impact op het milieu van zonnebrandmiddelen bij de test betrok. Veertig zonnebrandmiddelen werden onderzocht. Garnier Ambre Solaire Dry protect, Lancaster Sun beauty sublime tan en Rituals Sun protection milky spray 30 doen het volgens de bond het slechtst op milieugebied. Zes zonnebrandmiddelen scoren op dit onderdeel ruim voldoende of hoger.

Beste zonnebrandcreme

Opvallend is dat er ook zonnelotions zijn die het beter doen dan ze zelf beweren. Hema, Garnier en La Roche Posey bieden een bescherming gelijk aan SPF 50+ in plaats van de beloofde 30. Beste uit de test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter.

Lees ook: Hoeveel zonnebrandcreme moet je smeren

Aanraders: