Geen wasmachine? Hoe doe je een handwas?

Categories Huis, SchoonmakenPosted on
handwas

Heb je geen wasmachine of wil je je nieuwe shirt liever niet in de machine doe. Doe dan een handwas. Tips om kledingstukken met de hand te wassen in je bad, douche, de afwasbak of in een emmer.

Warm water

Laat warm water in een bad, wasbak of emmer lopen. Het moet zo warm zijn dat je er comfortabel met je handen in kunt. De temperatuur zal ongeveer tussen de dertig en veertig graden liggen. Dan weet je zeker dat het niet te warm is voor je kledingstuk.

Handwas

Wasmiddel voor handwas

Kun je alles tegelijk wassen? Doe het exact hetzelfde zoals je doet voor je de kleren in de wasmachine gooit. De donkere kleuren kunnen bij elkaar, net als lichtere kleuren. Zwarte kleding was je bij voorkeur met een product voor zwarte kleding. Doe er een dopje van in het water. Met die hoeveelheid zit je altijd goed. Beter te weinig dan te veel wasmiddel. Je kunt er altijd nog wat bij doen. Uithalen lukt niet. Voor gekleurde was kun je jouw favoriete middel gebruiken (Link met aanbiedingen op bol.com) Voor witte kies je een speciaal middel voor witte was of soda. Dit kun je gewoon komen in elke supermarkt. Zowel in een vaste als vloeibare vorm.

Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is, anders ben je een stuk langer bezig met uitspoelen. Voor kledingstukken waar je extra zuinig op bent, kan je babyshampoo gebruiken. Voor wol en zijde zijn ook speciale wasmiddelen te koop.

Vlekken verwijderen

Heb je vlekken op je kleren? Dan gaat er ook een stap aan de wasbeurt vooraf. Pak eerst de vlekken aan met bijvoorbeeld Ossengalzeep. Laat vlekkenverwijderaars minstens een half uur inwerken, zodat de vlekken eerst kunnen vervagen. Daarna is het tijd voor een wasje.

Lees ook  Tips om sneller klaar te zijn met de afwas

Tips voor de handwas

 • Doe je kleding in het sopje. Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen.
 • Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt.
 • Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas. Dat gebeurt pas bij (te) warme temperaturen tussen de veertig en zestig graden.
 • Grondig wassen kan door te schrobben. Doe dit niet bij kwetsbare materialen zoals wol en kleren met pailletten of glitter. Een gebreiden truitje, blijft trouwens langer mooi als je het niet te vaak wast.
 • Grote kledingstukken zoals broeken was je het beste in een emmer of douchebak. Was broeken en truien wel 1 voor 1.
 • Spoel alles goed uit met de douchekop of een kraan zodat er geen zeepresten achterblijven. Draai de kleding tijdens het spoelen een paar keer om.

Samengevat

 • Bepaal welk wasmiddel je moet gebruiken. Een standaard wasmiddel werkt altijd, maar voor fijne stoffen kunnen een iets zachter wasmiddel gebruiken voor fijne of milde wasmiddel gebruiken.
 • Behandel vlekken indien nodig.
 • Vul de gootsteen of een emmer met lauw of warm water en doe de kleding erin. Wol, zijde en felle kleuren kun je het beste in koud water reinigen. Voeg vervolgens een beetje wasmiddel toe. Roer dan een paar keer met je hand door het water tot je wasmiddel opgelost is.
 • Leg je kledingstuk in het water en dompel het voorzichtig onder.
 • Spoel je wasje grondig uit met water. Als je een sproeier op je kraan hebt, spoel je kleding dan schoon. Herhaal indien nodig.
 • Knijp overtollig water uit.
 • Leg de kleding te drogen. Om te voorkomen dat gebreiden kleding, uitrekt, is het verstandig om het liggend te laten drogen.

Geef een reactie