Welke groente kun je grillen op de barbecue?

groente grillen

Naast vlees en vleesvervangers is groente ook erg geschikt voor op de barbecue. En het is nog gezond ook. Veel mensen denken dat groente grillen op de barbecue moeilijk is. Niets van waar en met deze tips kan het helemaal niet meer mislukken. 

Groente grillen

Paprika, tomaat en mais zijn snel gaar en kun je gewoon op een rooster leggen op je barbecue. Stevige groente zoals wortel een hele knolselderij, aardappel en zoete aardappel kun je beter indirect grillen dus boven dat deel waar geen kooltjes liggen. Laat de groente rustig garen zonder dat het zwart wordt. Stevige groente moet wel wat langer op de barbecue. Duurt dat je te lang dan kun je het beter even voorkoken of in kleinere stukken snijden.

Aan een spies

Champignons, asperges, plakken ui, venkel en spruitjes. Het kan allemaal op de barbecue. Om te voorkomen dat ze door het rooster vallen, kun je de groente het beste op een spies rijgen. Een handige tip. Doe je groente aan twee spiesen. Dan kun je ze gemakkelijker draaien. Houd er ook rekening mee dat de ene groente eerder gaar is dan de andere. Die groente kun je het beste bij elkaar aan een spies doen.

groente grillen

In plakken

Courgette, aubergine en paddenstoelen drogen snel uit. Om dat te voorkomen kun je beter deze groentes eerst marineren met wat olie of een marinade met olie. Daardoor blijft de groente sappig. Gebruik je marinade, leg de groente dan eerst even een half uurtje in de marinade. Geen tijd voor? Smeer de groente dan even in met olie.

Lees ook  Makreelspread of makreelsalade

In schalen

Een aluminium grillschaal mag eigenlijk niet ontbreken bij je barbecue. Met zo’n schaal voorkom je namelijk dat de groente door het rooster valt. Zo’n schaal is ideaal. De hitte kan namelijk de groente goed bereiken. En door de gleuven wordt het vocht afgevoerd waardoor je groente niet gaat koken.