Hittegolf: tips om slim om met de hitte om te gaan

Categories HuisPosted on

De kans is groot dat we vaker te maken krijgen met een hittegolf. Om ervoor te zorgen dat jij het tijdens extreem hete dagen wat aangenamer hebt, hebben wij wat tips op een rij gezet. Zo houd je het hoofd koel(er) tijdens die hittegolf.

Wanneer een hittegolf?

Een hittegolf is een periode waarin de temperatuur uitzonderlijk hoog ligt. De exacte definitie van een hittegolf verschilt per land. In Nederland is de definitie van een hittegolf: een periode waarin de temperatuur minimaal 5 dagen achter elkaar 25 °C of hoger is, waarvan op z’n minst 3 dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger. Deze temperatuur wordt gemeten in het weerstation in De Bilt. Daar zit het KNMI én omdat De Bilt in het midden van Nederland ligt, geeft de temperatuur daar een redelijk gemiddelde van de temperatuur in de rest van Nederland. Alleen als er in De Bilt sprake is van een hittegolf, noemt het KNMI het een landelijke hittegolf. Wordt er op een andere plek in het land een hittegolf gemeten? Dan wordt dit een regionale hittegolf genoemd. Regionale hittegolven komen vooral voor in Brabant en Limburg en in het oosten van het land. Dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger worden door het KNMI tropische dagen genoemd.

hittegolf

Tips tegen warmte

Extreme warmte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze warmte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Wij hebben wat tips tegen warmte voor je op een rij gezet om het je wat comfortabeler te maken bij extreme hitte.

Lees ook  De perfect slaapkamer zodat je goed kunt slapen

Zo kun je je huis koel houden

 • Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht. Zo komt de warmte van buiten niet naar binnen. Zet als het ’s avonds wat is afgekoeld juist de ramen en deuren open, zodat het kan doortochten.
 • Heb je een zonnescherm? Doe deze dan overdag naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de zon niet fel op de ramen staat en dat er schaduw ontstaat op de buitenmuren van je woning. Hierdoor blijft je huis koeler.
 • Planten kunnen ook zorgen voor verkoeling. Zo kun je planten tegen de muur aan laten groeien of een boom plaatsen die zorgt voor schaduw.
 • Zet alle elektrische apparaten in huis die je niet gebruikt uit. Deze zorgen namelijk voor extra warmte in huis. Daarnaast zorgt dit sluipverbruik ook nog eens voor een hoger energieverbruik.
 • Schaf een ventilator aan in plaats van een airco. Een ventilator is namelijk een stuk energiezuiniger. Een airco verbruikt zo’n 160 tot 430 kWh per jaar, afhankelijk van het type aircosysteem. Omdat een airco veel stroom slurpt, ben je hier ook een stuk meer energiekosten aan kwijt. Namelijk zo’n € 30,- tot € 85,- euro per jaar.
 • Warmte stijgt naar boven. Beneden is het dus vaak koeler dan boven in de woning. Slaap je boven, dan kun je overwegen om tijdelijk beneden te gaan slapen.
 • Binnen koken zorgt voor meer warmte in huis. Goed excuus dus om buiten de barbecue aan te zetten. Of maak een frisse zomerse salade.

Oververhitting voorkomen

 • Drink genoeg water. Tenminste twee liter per dag. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.
 • Zoek de schaduw zo veel mogelijk op en smeer je goed in met zonnebrandcrème. Hier lees je wat de beste zonnebrandcreme is
 • Draag luchtige kleding en bescherm je hoofd met een pet of een hoed.
 • Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.
 • Heel heet en behoefte aan een koude douche? Douche lauw in plaats van koud. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem dan de overgang van een koude douche naar warm weer.
 • Ga met je voeten in een teiltje met koud water zitten of houd je polsen onder de koude kraan. Op je voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor je via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat je hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.
Lees ook  Boekenkast inrichten. Met deze tips wordt het niet rommelig

Auto koelen

 • Geen airco in de auto? Zet dan het raam naast de bestuurder en het raam hier schuin achter open. Zo kan het goed doortochten.
 • Maak gebruik van zonneschermen. Je kunt kleine zonneschermen met zuignappen op de achterramen plaatsen. Plaats een reflecterend zonnescherm op de voorruit als je de auto parkeert.
 • Zet je auto in de schaduw. Bedenk je hierbij ook waar de zon staat als je weer vertrekt.
 • Neem genoeg pauzes tijdens lange autoritten. Dit zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Daarnaast zorgt hitte ook voor een slechtere concentratie, dus is het voor jezelf ook belangrijk om voldoende pauzes te nemen.
 • Auto afkoelen door hier koud water overheen te gooien? Geen goed idee. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat je lak breekt.