Ontdek de kunst van Döstädning, de Zweedse opruimmethode die de wereld verovert! Döstädning? De meeste mensen krijgen van opruimen een goed gevoel. Al die overbodige spullen in je huis, kunnen in je hoofd behoorlijk in de weg zitten. In Zweden doen ze aan Döstädning, voor je dood grondig opruimen.
Huis leeghalen
Een vrienden van me zou willen dat haar ouders van Döstädning hadden gehoord toen ze nog leefden. Binnen een jaar overleed zowel haar moeder als haar vader. Haar ouders woonden in een groot huis, waar die vriendin van me opgroeide samen met haar broer en zus. Toen haar moeder overleed had ze al eens voorzichtig voorgesteld om wat spullen op te ruimen. Bijvoorbeeld de kleren en de kast vol schoenen en sjaaltjes. Maar zowel haar vader als haar broer en zus moesten er niets van weten. Toen vader overleed bleek elke ruimte benut te zijn. Uitpuilende kasten en lades. Zo vonden ze bijvoorbeeld 56 sjaaltjes, 19 cakeblikken en een kast vol met restjes wol.
Opruimen na overlijden ouders
Het leeghalen van de woning heeft bijna een jaar geduurd. Want waar begin je? Ze besloten om eerst met zijn drieën door het huis te gaan. Wie iets graag wilde hebben, mocht het meenemen als bleek dat geen van de andere kinderen belangstelling had.
Ze verzamelden alle spullen die weg konden op één plek en maakten er foto’s van. Stuurden deze naar familie, vrienden en bekenden met de vraag of ze iets willen hebben. Misschien voor kinderen die gingen studeren. Ook organiseerden ze een open dag en nodigden iedereen uit om spullen uit te komen zoeken. Zo ging het opruimen een stuk sneller en kregen veel spullen een goed plekje. Meubels die overbleven zijn later opgehaald door de kringloop.
Het grootste probleem waren de kasten. Die puilden uit. Omdat weggooien van goede spullen zonde is, werd overal een plekje voor gevonden. Zo gingen alle knutselspullen en restjes wol naar een verzorgingshuis in de buurt. Ze waren daar ontzettend blij met het materiaal.
Wat is Döstädning?
In Zweden doen ze dat anders. Daar doen ze aan Döstädning. Deze methode houdt in dat je je huis organiseert en onnodige bezittingen opruimt, zodat je nabestaanden niet belast worden met overtollige spullen wanneer je komt te overlijden. Het is een combinatie van de Zweedse woorden “dö” (sterven) en “städning” (schoonmaak), wat duidt op het opruimen van je bezittingen om het proces voor jezelf en anderen te vergemakkelijken.
Hoe fijn zou het voor je kinderen zijn als je nu alvast de zolder opruimt en alle overbodige jassen, gebakschoteltjes, kerstversiering en (geheime) liefdesbrieven scheidt en ordent? Door de erfstukken te onderscheiden van rommel, creëer je niet alleen orde, maar organiseer je ook op een doordachte manier alle kostbare herinneringen.
Hoe is Döstädning ontstaan?
Wie Döstädning bedacht heeft is niet bekend, maar het is in Zweden een echt cultureel fenomeen. Nu zijn de Scandinaviërs ook echte uitblinkers in rituelen. Denk maar aan Hygge (Denemarken), Lagom ( Zweden) en Lykke (het antwoord waarom Denen zo gelukkig zijn). De Zweedse kunstenares Margareta Magnussen schreef een boekje over de opruimmethode: De edele Zweedse kunst van het opruimen.
In de inleiding legt ze uit wat Döstädning voor haar betekent. Namelijk dat je bewust door al je bezittingen heen gaat en besluit hoe je afstand doet van dingen die je niet meer wilt. Dat hoeft volgens Magnussen niet per se te maken hebben met de dood. Ook als je nog jong bent kun je baat hebben bij deze opruimmethode. Voorwaarde is wel dat je er tijd voor neemt. Wie opruimt voor de dood staat bewust stil bij de spullen. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal en vaak is het prettig om je dat verhaal voor de geest te halen.
Waar begin je mee?
Begin niet met foto’s of brieven. Het kan leuk zijn, maar ook verdrietig om de brieven nog eens te lezen of de foto’s nog eens te bekijken. Dat kost veel tijd en dan kom je al helemaal niet meer aan opruimen toe. Magnussen: ,,Over het algemeen geldt bij opruimen voor de dood dat de omvang telt. Begin dus met grote spullen en eindig met de kleine spullen. Neem bijvoorbeeld eerst de zolder onder handen. Daar liggen bast dingen die je waarschijnlijk allang vergeten was en waar je waarschijnlijk weinig waarde aan hecht.” Want waarom zou je schaatsen bewaren, als je toch niet meer het ijs op durft, of wil je die babyspullen echt 30 jaar op zolder houden? Deze spullen opruimen geeft je snel voldoening.
Kleding die je al jaren niet gedragen hebt, kan in een zak en in de kledingcontainer gegooid worden. Verder kan alles wat je niet meer nodig hebt en wat je geen plezier meer verschaft, de deur uit.
Stappen voor Döstädning
Door deze stappen te volgen, kun je op een georganiseerde manier beginnen met Döstädning en ervoor zorgen dat je persoonlijke bezittingen en herinneringen op een doordachte manier worden beheerd.
- Reflecteer en visualiseer:
- Neem de tijd om na te denken over je leven en welke spullen echt belangrijk voor je zijn. Visualiseer het soort erfenis dat je wilt achterlaten en wat je zou willen dat anderen zich herinneren.
- Maak een inventaris:
- Begin met het maken van een inventaris van je bezittingen. Dit helpt je een overzicht te krijgen van wat je hebt en waar je eventueel afscheid van wilt nemen.
- Prioriteer belangrijke items:
- Identificeer de items die echt van emotionele of materiële waarde zijn. Dit kunnen erfstukken, dierbare herinneringen of waardevolle bezittingen zijn.
- Onderscheid rommel van waardevolle items:
- Ga door je bezittingen en scheid de spullen die je niet meer nodig hebt van de items met emotionele waarde. Denk aan de impact op je nabestaanden en hoe je het opruimen voor hen gemakkelijker kunt maken.
- Deel items uit:
- Als je duidelijk hebt welke items je wilt bewaren voor bepaalde mensen, overweeg dan om ze nu al te schenken. Dit kan ervoor zorgen dat je persoonlijke bezittingen in goede handen zijn.
- Elimineer overbodige bezittingen:
- Begin met het verwijderen van overbodige spullen. Dit kan variëren van kleding en meubels tot papieren en andere items die geen waarde meer hebben.
- Organiseer belangrijke documenten:
- Zorg ervoor dat belangrijke documenten zoals testamenten, verzekeringen en andere juridische papieren georganiseerd zijn en gemakkelijk toegankelijk zijn voor je nabestaanden.
- Houd het geleidelijk en doordacht:
- Döstädning hoeft geen overhaaste beslissingen met zich mee te brengen. Neem de tijd om zorgvuldig door je bezittingen te gaan en maak keuzes die aansluiten bij je persoonlijke wensen.
- Raadpleeg professionals indien nodig:
- Als je moeite hebt met bepaalde aspecten van Döstädning, zoals juridische kwesties of de verkoop van onroerend goed, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen.