Hygge: alles wat je moet weten over deze Deense leefstijl

Categories Huis, Inrichten, Ontspannen, WinterPosted on
Hygge

Hygge ( spreek uit als “hoo-guh”) is een Deens woord dat een gevoel van gezelligheid, comfort en welzijn beschrijft, vaak geassocieerd met warmte, kaarslicht, samenzijn met geliefden en het genieten van kleine momenten van geluk. De term wordt vaak omschreven als gezelligheid of knusheid

In Scandinavie wonen de gelukkigste mensen

Voor de zoveelste jaar op rij is Finland het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Gevolgd door Denemarken. Dat blijkt uit het World Happiness Report dat elk jaar uitgebracht wordt door de Verenigde Naties Wat precies de Finnen en Denen gelukkiger maakt dan de rest van de wereld, lijsten de onderzoekers niet op, maar ze identificeerden wel een aantal belangrijke factoren die mensen over het algemeen gelukkiger maken. Het gaat onder meer over sociale steun, inkomen, vrijheid en geen corruptie.

Ontdek de kunst van Döstädning, de Zweedse opruimmethode die de wereld verovert!

Wat is Hygge?

Bij Hygge  gaat het om het creëren van een warme en gastvrije sfeer, vaak in het gezelschap van dierbaren, en het genieten van de eenvoudige pleziertjes van het leven. Hygge wordt in Scandinavië ervaren tijdens intieme bijeenkomsten met vrienden en familie, knusse avonden bij de open haard, het drinken van warme dranken zoals koffie of thee, het lezen van een goed boek onder een zachte deken, of het maken van een wandeling in de natuur op een mooie herfstdag. De betekenis van Hygge zouden wij Nederlanders waarschijnlijk knus of gezellig noemen.

Het concept van hygge is diep geworteld in de Deense cultuur en levensstijl. Het draait om het cultiveren van een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid te midden van de hectiek van het dagelijks leven. Het gaat ook om het waarderen van de kleine momenten van geluk en het vinden van vreugde in alledaagse dingen.

Lees ook  Houtrot. Hoe repareer ik een verrot kozijn?

In essentie is hygge een filosofie van leven die draait om het koesteren van momenten van geluk, verbondenheid, en welzijn, en het bewust creëren van een omgeving die deze gevoelens bevordert.

Waar komt Hygge vandaan?

Hygge heeft eigenlijk zijn oorsprong niet in het Deens, maar in het Noors. In het Noors betekent hygge zoiets als ‘welzijn’. Het woord kwam voor het eerst voor in geschreven Deens rond het einde van de 18e eeuw, waarna het door de Denen is omarmd en sindsdien niet meer is losgelaten. Het mooie van hygge is dat het overal kan worden toegepast, en dat is precies wat de Denen doen. 

Is Hygge rustgevend?

Hygge wordt vaak als rustgevend ervaren. Het draait om het creëren van een warme en uitnodigende sfeer, vaak in het gezelschap van dierbaren, en het genieten van de eenvoudige en ontspannende momenten van het leven. Door te focussen op comfort, gezelligheid en welzijn kan hygge helpen om stress te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen. Het gaat om het vinden van vreugde in alledaagse dingen en het koesteren van momenten van geluk, wat bijdraagt aan een gevoel van ontspanning en welbehagen. En dat is fijn in de tijd waarin we veel prikkels moeten verwerken, te maken hebben met oorlogen en virussen.

Waardering van kleine dingen

Waardering van kleine dingen is een belangrijk aspect van hygge. Hygge draait om het vinden van vreugde en tevredenheid in alledaagse momenten en eenvoudige genoegens. Dit kan variëren van het genieten van een kop warme chocolademelk op een koude dag tot het bewonderen van een mooie zonsondergang met vrienden. Door kleine momenten van geluk te erkennen en te omarmen, draagt dit bij aan het creëren van een gevoel van warmte, comfort en welzijn, wat kenmerkend is voor de hygge-levensstijl. 

Lees ook  Voorkom problemen met de cv-ketel in de winter

Kan Hygge ook in de zomer?

Hoewel hygge traditioneel geassocieerd wordt met de koudere maanden en knusse winteravonden, kan het concept ook toegepast worden tijdens de zomermaanden. In de zomer draait hygge meer om het creëren van een ontspannen en gezellige sfeer in de buitenlucht, waarbij mensen genieten van de warme temperaturen en het buitenleven.

Hygge

In de zomer kun je hygge leven door bijvoorbeeld picknicks in het park te organiseren, buiten te dineren met vrienden en familie, te genieten van een barbecue in de tuin, of ontspannen te loungen op een zonnig terras. Ook vakanties aan zee of in de natuur kunnen een gevoel van hygge oproepen, met lange avonden rond het kampvuur, wandelingen bij zonsondergang en het delen van verhalen met dierbaren.

Hoe kun je Hygge leven?

Nederlanders kunnen hygge leven door bewust ruimte te maken voor gezelligheid, comfort en welzijn in hun dagelijks leven. Hier zijn een paar manieren waarop ze dit kunnen doen:

  1. Creëer een gezellige thuisomgeving: Richt je huis in op een manier die warmte en comfort uitstraalt. Gebruik zachte verlichting, kaarsen, warme dekens en kussens om een uitnodigende sfeer te creëren waarin je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.
  2. Breng tijd door met dierbaren: Nodig vrienden en familie uit voor informele bijeenkomsten thuis, zoals diners, spelletjesavonden of filmavonden. Geniet van elkaars gezelschap en deel mooie momenten samen.
  3. Omarm de natuur: Ga naar buiten en geniet van de natuur, of het nu in een park is, langs het water of in het bos. Maak ontspannen wandelingen, organiseer picknicks of ga kamperen om te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.
  4. Neem de tijd voor zelfzorg: Reserveer tijd voor zelfzorg en doe dingen die je plezier en ontspanning brengen, zoals lezen, mediteren, een warm bad nemen of creatief bezig zijn.
  5. Geniet van lekker eten en drinken: Bereid comfortabel eten en drinken zoals stoofschotels, soepen, warme chocolademelk of thee en neem de tijd om ervan te genieten. Organiseer ook gezellige maaltijden met vrienden of familie en deel heerlijke gerechten samen.
Lees ook  Witte waas op je tegels? Zo verwijder je cementsluier

Door deze principes toe te passen, kunnen Nederlanders hygge in hun leven integreren en meer genieten van de kleine momenten van geluk en welzijn.