Voorkom problemen met de cv-ketel in de winter

Categories Energie besparen, Herfst, Huis, WinterPosted on

Nederland is in de greep van de winter en dat is te merken bij de verwarmingsbedrijven. Veel oudere cv-ketels en toestellen met uitgesteld onderhoud begeven het als het vriest. Dus wees er op tijd bij met je cv-ketel.

Cv-onderhoudsbedrijven draaien overuren om klanten te helpen die in de kou zitten. Phoebe Man in ’t Veld van Sima Service en Onderhoud in Voorburg: ‘Bij ons gaat de storingstelefoon non-stop. Normaal gesproken werkt onze storingsdienst tot 10 uur ’s avonds, maar nu gaan we langer door. Niemand wil met deze temperatuur een nacht in de kou zitten.’

Onderhoud

Oudere en slecht onderhouden cv-ketels zijn tijdens een vorstperiode extra kwetsbaar. Phoebe Man in ’t Veld: ‘We zien vooral gevallen waarbij de cv-ketel niet of nauwelijks onderhoud heeft gehad. En veel oude toestellen waarbij vervanging is uitgesteld. We zetten alles op alles om iedereen te helpen.”

cv-ketel

Warmtepomp sneeuwvrij

Door de grote hoeveelheden sneeuw kunnen ook warmtepompen in de problemen komen. Michorius Installatiebedrijf in Haaksbergen stuurde alle klanten met een warmtepomp voor de winter inviel een sms: Zorg dat de buiten-unit van de warmtepomp sneeuwvrij blijft, om te voorkomen dat het toestel uitvalt. Yvonne Michorius: ,, We kwamen bij een dakdoorvoer van een cv-ketel die volledig was dichtgesneeuwd. Dan valt de cv-ketel uit. Daarnaast zien we cv-leidingen die dichtvriezen door de snijdende wind.’ Tip van de vakvrouw: zet alle radiatoren in huis open, zeker in slecht geïsoleerde kamers.

Ventilatie

Installateurs treffen tijdens deze vorstperiode veel kleumende bewoners en kapotte cv-ketels aan, maar ook gevaarlijke situaties. Patrick Schimmel van Schimmel Duurzame Technieken uit Barneveld: ,,Ik kom in huizen waar alle ventilatieopeningen zijn dichtgemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel levert dat het risico op van koolmonoxidevergiftiging. Levensgevaarlijk. Ook als het vriest, moet je ventileren.”

Lees ook  Betonnen aanrechtblad? Mooi, maar niet altijd even handig

Onderhoud

Techniek Nederland adviseert consumenten om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. ‘Dat is geen verkooppraatje voor onze leden,’ benadrukt Fred Vos van de installatiekoepel. ‘Een ketel die regelmatig wordt onderhouden door een erkend installateur, is minder gevoelig voor storingen en is veiliger. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas.’ 

cv-ketel

Tips voor veilig en comfortabel gebruik van de cv-installatie

  • Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. Dat kan levensgevaarlijk zijn door koolmonoxidevorming!
  • Stel bij strenge vorst de thermostaat niet lager in dan 17 graden. Dan is de woning ’s ochtends bij strenge vorst sneller op een aangename temperatuur.
  • Draai bij vorst de radiatoren een beetje open. Dat voorkomt bevriezing van de leidingen.
  • Laat de cv-ketel regelmatig controleren – de onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de richtlijnen die de fabrikant voorschrijft.

Geef een reactie