Is jouw huis al klaar voor de winter? Dit moet je doen!

Categories Huis, Onderhoud, WinterPosted on

Nu de winter nadert, is het verstandig om je huis voor te bereiden op de koude temperaturen. Zodra de thermometer onder het vriespunt zakt, kunnen diverse vormen van schade optreden. Een bevroren watermeter of waterleiding kan veel problemen en kosten met zich meebrengen. Volg deze tips om je huis winterbestendig te maken tegen de koude weersomstandigheden.

Continue reading “Is jouw huis al klaar voor de winter? Dit moet je doen!”

Wat is de meest ideale temperatuur voor vloerverwarming?

Categories Besparen, Huis, WinterPosted on

Het voordeel van vloerverwarming is dat het de warmte gelijkmatig verspreidt, wat resulteert in een comfortabele warmte in huis. Echter, wat is de optimale temperatuur voor vloerverwarming? Hoe snel bereikt de vloerverwarming de gewenste temperatuur? En wat doe je ’s nachts of wanneer je afwezig bent? Verlaag je dan de temperatuur?

Continue reading “Wat is de meest ideale temperatuur voor vloerverwarming?”

Strooizout strooien. Zijn er alternatieven?

Categories Tuin of Balkon, WinterPosted on

Zodra er wat sneeuw ligt of ijs komt, vliegt het strooizout de winkels uit. Zouthandelaren, maar ook bouwmarkten en webwinkels verdienen er flink aan. Hoeveel zin heeft het om (keuken)zout op je stoep te strooien? En wat zijn de alternatieven?

Continue reading “Strooizout strooien. Zijn er alternatieven?”

Wat doen bijen in de winter?

Categories Tuin of Balkon, WinterPosted on

Heb je ooit gemerkt dat bijen zelden in de winter vliegen? Dat is geen toeval. De meeste bijensoorten zijn alleen actief in de lente en de zomer. In de winter gaan ze in rustmodus of kan de hele bijenkolonie sterven, afhankelijk van de soort bij. Zodra de zon begint te schijnen, wordt de natuurlijke wekker van bijen geactiveerd. Hommels zijn de eerste bijensoorten die wakker worden.

Continue reading “Wat doen bijen in de winter?”

Voorkom bevriezing. Hoe moet je je buitenkraan afsluiten?

Categories Huis, Tuin of Balkon, WinterPosted on

Nu de winter snel nadert is het een goed idee om je buitenkraan winterklaar te maken. Gelukkig is dit eenvoudig en zelfs doe-het-zelvers zonder ervaring kunnen dit.  In de meeste gevallen kunnen buitenkranen binnen enkele minuten winterklaar worden gemaakt, tenzij jouw kraan lekt of beschadigd is. 

Continue reading “Voorkom bevriezing. Hoe moet je je buitenkraan afsluiten?”

Hoe groot is de kans op een witte kerst?

Categories WinterPosted on

Het verlangen naar een witte kerst is elk jaar weer groot, maar gemiddeld komt het in het huidige klimaat slechts eens in de 15 jaar tot een officiële witte kerst in De Bilt. ,,In het oosten komt witte kerst eens in de 10 jaar voor en in het westen slechts een keer per 24 jaar”, legt Yannick Damen van Weeronline uit.

Wanneer is het een witte kerst?

,,Om officieel van een witte kerst te mogen spreken, moet in De Bilt op beide kerstdagen om 9 uur ‘s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen. Een paar vlokken of sneeuwresten tellen dus niet”. Sinds 1901 kwam het acht keer tot een officiële witte kerst.

De laatste keer was in 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper. Het pak in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte kerst.

Opvallend genoeg was daarvan ook in 2009 sprake. Toen kwam het vooral door aanzienlijke sneeuwval in de periode voor kerst. Tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw, maar er bleef genoeg liggen voor een witte kerst. Twee jaar op rij was niet eerder voorgekomen. Voor 2009 was 28 jaar lang geen sprake van een witte kerst. 1981 was de laatste keer in de vorige eeuw.

witte kerst

Waarom meestal geen witte kerst?

Vaak is het te zacht voor een pak sneeuw met kerst. Het sneeuwt wel, maar de sneeuw blijft niet liggen of vrij kort. In het hele land ligt de gemiddelde temperatuur in december boven nul, zowel overdag als ’s nachts. Dit wil niet zeggen dat vorst in december zeldzaam is, maar vaak verdwijnt deze overdag. In De Bilt vriest het gemiddeld elf keer, maar verdwijnt deze in negen gevallen. Een sneeuwdek in de eerste helft van de maand overleeft vrijwel nooit de aanloop naar kerst.

Daarnaast gaat vrieskou vaak niet samen met neerslag. Een oosten- of noordoostenwind voert meestal droge vrieskou aan. Voor een witte kerst hebben we kou én vocht nodig. Wanneer een neerslaggebied vanaf zee samengaat met een flinke hoeveelheid kou is de kans op sneeuw veel groter. Bijvoorbeeld een buiengebied dat met een koude noordwestelijke stroming over het land trekt. Of een depressie die vanuit het (zuid)westen over het land trekt na een vorstperiode.