Is jouw huis al klaar voor de winter? Dit moet je doen!

Categories Huis, Onderhoud, WinterPosted on
winter

Nu de winter nadert, is het verstandig om je huis voor te bereiden op de koude temperaturen. Zodra de thermometer onder het vriespunt zakt, kunnen diverse vormen van schade optreden. Een bevroren watermeter of waterleiding kan veel problemen en kosten met zich meebrengen. Volg deze tips om je huis winterbestendig te maken tegen de koude weersomstandigheden.

Waterleidingen en watermeter

Bij bevriezing zet water uit. Leidingen en verbindingsstukken die worden blootgesteld aan vriestemperaturen, kunnen barsten en lekkages veroorzaken. Vaak wordt deze schade pas zichtbaar zodra het begint te dooien. Daarom is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Vooral leidingen die zich buiten de geïsoleerde schil van de woning bevinden, lopen risico. Dit geldt met name voor buitenkranen en waterleidingen in de kelder, garage en op zolder.

Hoe bescherm je de waterleiding?

Draai de watertoevoer dicht en laat alle kranen leeglopen. Als de leidingen leeg zijn, kan het uitzettend water geen schade berokkenen. Je kan de leidingen extra beschermen met isolerend materiaal.  Doe hetzelfde met je watermeter als die zich in een koude ruimte of tegen een koude buitenmuur bevindt. Hier vind je alle tips

Houd de vrieskou buiten

Is je huis niet goed geïsoleerd? Schakel de verwarming nooit volledig uit en laat binnendeuren open, zodat de warme lucht kan circuleren. Zelfs als je voor enkele dagen het huis verlaat, is het verstandig om de verwarming niet volledig uit te zetten. Het is ook belangrijk om je ruimtes af en toe te ventileren. In de winter verwarmen we vaak intensief en vergeten we soms te ventileren omdat de temperatuur snel daalt. Het is echter goed om te weten dat droge, frisse lucht niet alleen gezonder is, maar ook sneller opwarmt. Een kwartier per dag is voldoende om te ventileren. Als je een ventilatiesysteem hebt, hoef je uiteraard je ramen niet open te zetten.

Lees ook  Geen wasmachine? Hoe doe je een handwas?

Vrijmaken van dak en dakgoten

Zorg ervoor dat je dak en dakgoten vrij zijn. Tijdens langdurige vorstperiodes kunnen ijs- en sneeuwlagen een ‘dam’ vormen, wat de waterafvoer belemmert. Een gebrekkige waterafvoer kan leiden tot lekkages of waterschade. Ook een plat dak kan risico lopen bij overmatige sneeuwval.

Bescherming van planten

Bereid ook je tuin voor op de winter. Planten kunnen schade ondervinden bij bevriezing. De meest eenvoudige oplossing is om planten in potten en bakken naar binnen te verplaatsen. Als daar geen ruimte voor is, kun je grotere planten bedekken met vliesdoek. Bedek de wortels met stro, humus of bladeren. Potten die buiten blijven staan, dienen onderaan voorzien te zijn van gaatjes om te voorkomen dat er stilstaand water in de pot bevriest.