Strooizout strooien. Zijn er alternatieven?

Categories Tuin of Balkon, WinterPosted on
strooizout

Zodra er wat sneeuw ligt of ijs komt, vliegt het strooizout de winkels uit. Zouthandelaren, maar ook bouwmarkten en webwinkels verdienen er flink aan. Hoeveel zin heeft het om (keuken)zout op je stoep te strooien? En wat zijn de alternatieven?

Wat is strooizout?

Strooizout is bijna hetzelfde als keukenzout, maar is net iets minder zuiver. Ook wordt er vaak een antiklontermiddel aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het makkelijk te verdelen is tijdens het strooien en bestaat het veelal gedeeltelijk uit calciumchloride pekel.

strooizout

Strooien verplicht?

Het sneeuwvrij maken van de stoep voor je huis is in Nederland niet wettelijk verplicht. In België is het wel verplicht. Wie het daar nalaat te ruimen voor zijn deur, riskeert een boete tot 350 euro. Als er slachtoffers vallen op jouw stoep riskeer je ook nog eens aansprakelijk te worden gesteld. In Nederland doen gemeenten wel een beroep op hun inwoners om de stoep en het tuinpad sneeuwvrij te maken. Het is dus een soort burgerplicht.

Zout strooien schadelijk

De meeste mensen verwijderen sneeuw met een sneeuwschep, bezem of schep. Daarna wordt er vaak rijkelijk gestrooid met zout. Hoewel dit een perfect wapen is tegen sneeuw maakt het ook veel andere slachtoffers. Zo is al dat zout in de grond funest voor de flora. Het is niet voor niets dat veel mensen in de zomer zout gebruiken om onkruid tegen te gaan. Maar ook voor honden en andere huisdieren kan al dat zout op de grond zorgen voor gezondheidsproblemen. Ook vogels kunnen vergiftigd raken door het drinken van water met een te hoog zoutgehalte. Hierdoor worden ze suf en neemt hun reactiesnelheid af waardoor ze sneller overreden kunnen worden door auto’s of gepakt worden door katten.

Lees ook  Voorkom problemen met de cv-ketel in de winter

Alternatieven strooizout

Er zijn helaas weinig alternatieven voor het strooizout.

  • In Scandinavië gebruiken ze vooral zand of kiezelsteentjes. Die zijn beter voor de grond, maar weer slecht voor ons rioleringstelsel. Het riool kan er verstopt van raken. Producenten van strooizout zijn zich van deze nadelen bewust en werken aan de ontwikkeling van zout dat minder schadelijk is en ook aan efficiëntere strooimachies die overmatig strooien voorkomen. 
  • Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.
  • Dooikorrels zouden ook een goed alternatief zijn voor strooizout of keukenzout. Dooikorrels zouden beter, langer en efficiënter werken. Ook hoef je er minder van te strooien en het werkt ook bij extreem koude temperaturen waar strooizout niet meer werkt. Dooikorrels worden doorgaans niet verkocht in gewone winkels, maar kunnen wel op internet worden gekocht. Ze zijn duurder dan gewoon strooizout.  Toch hebben ze ook nadelen. Dooikorrels kunnen huidirritatie veroorzaken.

Geef een reactie