Marconi Union maakt meest rustgevende muziek ooit

Voel je je opgejaagd en heb je behoefte aan iets dat je ontspant? Dan is er goed nieuws. Neurowetenschappers hebben muziek gevonden die tot nu toe het meest rustgevende effect heeft op de mens.

Van muziek is al langer bekend dat het ontspannend kan zijn voor het menselijk lichaam. Wetenschappers van Mindlab in het Verenigd Koninkrijk deden er onderzoek naar en kwamen tot een verrassende ontdekking.Bij wijze van experiment lieten ze proefpersonen moeilijke puzzels oplossen, terwijl ze in de gaten gehouden werden door sensoren. Terwijl hun stressniveau door de puzzels omhoog ging, maten de wetenschappers hun hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en ademhaling.

Angstniveau

Wat bleek? Als er muziek werd afgespeeld, had ‘Weightless’ van Marconi Union het grootste ontspannende effect op de deelnemers. “Het angstniveau ging met maar liefst 65 procent naar beneden”, aldus dokter David Lewis-Hodgson die bij de tests betrokken was.

Het geheim van het nummer?

“Het heeft een ritme dat start aan 60 beats per minuut en langzaam vertraagt tot 50 beats per minuut”, aldus Lyz Cooper van de Britisch Academy of Sound Therapy. “Terwijl je luistert, daalt je hartslag langzaam tot het gelijk loopt met die beat. Dat leidt dan weer tot een verlaging van de bloeddruk. Doordat er geen zich herhalende melodie in zit, kunnen je hersenen zich helemaal uitschakelen, omdat ze niet de hele tijd proberen om te voorspellen wat er zal volgen.”

Samenwerking

Het nummer werd eigenlijk speciaal geschreven om ontspannen te werken en was een samenwerking tussen de band en een groep geluidstherapisten. Ik zou zeggen, test het zelf eens:

Lees ook  Tips om volledig te ontspannen