Voordelen en nadelen van een pelletkachel

Categories Besparen, HuisPosted on
pelletkkachel

De pelletkachel wint de laatste jaren sterk aan populariteit als een alternatieve verwarmingsmethode voor woonkamers. Ben je nog niet volledig overtuigd? Hieronder hebben we de voordelen en nadelen overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een verwarmingstoestel dat speciaal ontworpen is om te werken met pellets, kleine samengeperste houtkorrels. Deze korrels, gemaakt van geperst houtafval, dienen als brandstof voor de kachel. De kachels hebben een automatisch toevoersysteem dat de pellets geleidelijk aan in de verbrandingskamer brengt. Door de gecontroleerde verbranding van de pellets wordt warmte geproduceerd, waardoor de kachel effectief ruimtes kan verwarmen. Pelletkachels zijn minder verontreinigend. Maar die stoten ook fijnstof uit en draaien lang niet altijd op vol vermogen.

pelletkachel

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine korrels die ontstaan door zaagsel en houtsnippers samen te persen tot compacte korrels. Deze houtpellets worden gebruikt als brandstof in pelletkachels, die zijn uitgerust met een reservoir voor de opslag van houtpellets. De kachel beheert meestal automatisch de hoeveelheid houtpellets die in een bepaalde periode worden verbrand.

De voordelen van een pelletkachel

 • De kachel is erg eenvoudig in gebruik dankzij de automatische ontsteking. Heel wat modellen zijn zelfs uitgerust met een afstandsbediening voor extra gebruiksgemak.
 • De meest pelletkachels zijn programmeerbaar. Je kunt bijvoorbeeld dag- of weekschema’s instellen.
 • In vergelijking met een houthaard heb je veel minder last van geur of fijnstof.
 • Houtpelletkachels hebben een hoger rendement dan een klassieke kachel.
 • Ook op vlak van milieuvriendelijkheid scoort een pelletkachel erg goed. Pellets worden immers lokaal gemaakt van geperst afvalhout. De restwaarde van de verbrande pellets is bovendien minimaal en de kachel is nagenoeg CO2-neutraal.
 • Houtpellets zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen en de marktprijs is stabiel.
 • Houtpellets worden in zakken geleverd waardoor ze makkelijk op te slaan zijn. Het vullen van een pelletkachel is ook niet zwaar werk.
Lees ook  De nieuwste televisie. Wat is het verschil tussen QLED en OLED?
Pelletkachel

Nadelen van een pelletkachel

 • Een pelletkachel is niet goedkoop. Voor een basismodel moet je minimaal 2.500 euro rekenen. Afhankelijk van het type en eventuele extra’s kan dat bedrag zelfs verdubbelen.
 • In tegenstelling tot een gas- of houthaard is het vlammenspel bij een pelletkachel iets minder mooi. Op vlak van sfeer scoort een pelletkachel dus een stuk minder.
 • Als je een pelletkachel opstart, krijg je flink wat lawaai van de ventillator en motor. Bovendien heeft de kachel elektriciteit nodig aangezien het toestel computergestuurd is.
 • Elke kachel vergt onderhoud. Deze kachel dus ook. Wekelijks stofzuigen, elk kwartaal uitgebreid poetsen en jaarlijks een grote onderhoudsbeurt zijn een must.
 • Een schoorsteen is noodzakelijk voor de optimale werking van een pelletkachel.