Hoe onderhoud je hardloopschoenen?

Categories NieuwsPosted on

Je kunt nog zo zuinig zijn op je schoenen. Er komt een dag dat ze vies worden of nat. En vaak is het dan ook nog eens een combinatie van vies en nat. Je kunt ze natuurlijk ook niet aan doen en ze alleen voor de sier neerzetten. Maar bij echte hardloper is dat nu juist niet de bedoeling.  Door het juiste onderhoud kun je je schoenen een langer leven schenken. 

Wasmachine

Stop je schoenen nooit in de wasmachine of droger. De lijmlaag, die in hardloopschoenen wordt gebruikt, is niet bestand is tegen veel water, zeep  en warmte. Het kan daardoor gebeuren dat de lijmlaag oplost. Ook de demping krijgt het in deze machines zwaar te verduren. Je schoenen worden wel schoon, maar je zult minder lang plezier hebben van je schoenen. Een regenbui kun je niet altijd voorkomen, je schoenen worden toch drijfnat. Maar er zijn verschillende manieren om ze te laten drogen. Zet ze alleen nooit in de volle zon of bij de verwarming. Dat is namelijk niet goed voor de vorm van de schoenen.

Modder

In het bos lopen en je schoenen schoonhouden is bijna niet mogelijk. Helemaal niet als er modder in het bos ligt. Hoe krijg je ze schoon? Laat je schoenen gewoon opdrogen. Je kunt de modder er daarna gewoon uitkloppen en anders loop je de modder er de volgende keer wel uit. Wil je nog beter voor je schoenen zorgen? Zoek dan een beetje schone waterplas uit om de  meeste modder er vanaf te weken. Je schoenen zijn waarschijnlijk toch al nat. Stamp verder de modder zoveel mogelijk van de schoenen af.

Lees ook  LEGO en Barbie volgens onderzoek populairste speelgoed in 60 jaar

Stinken

In de meeste schoenen zit tegenwoordig een Ortholite insole met antibacteriële werking. Dit gaat de penetrante geur van stinkvoeten tegen. Maar nare luchtjes voorkomen kun je niet altijd. Als je met blote voeten in je schoenen loopt, is de kans op stinkende schoenen trouwens  groter. Maar ook het te lang vochtig blijven van de insoles kan de frisheid beïnvloeden. Wellicht helpt het vervangen van de insole, maar je kunt ze ook schoonmaken. Met een mild sopje en tandenborstel schrob je ze weer fris en fruitig. Of gebruik babydoekjes. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur drogen. Ook zijn er geurvreters voor sportschoenen op de markt (onder andere verkrijgbaar bij hardloopspeciaalzaken en online bijvoorbeeld bij Farmaline), die vieze luchtjes absorberen. 

hardloopschoenen

Drogen

Na een regenloopje zijn je schoenen vaak doorweekt. Hoe krijg je ze weer schoon en droog?  Gooi ze niet in de droger. Laat ze niet opdrogen bij de verwarming of in de zon, maar prop er kranten in.  Krantenpapier absorbeert vocht en de proppen zorgen er voor dat je schoenen in de juiste vorm blijven. Je schoenen kun je gewoon in huis zetten, bij kamertemperatuur zijn ze in een dag of twee droog. Wel adviseren wij om de kranten zo nu en dan even te vervangen. 

Reserve

Zijn je schoenen nat? Dan is het erg vervelend dat je niet kunt lopen. Helemaal als je een training of een wedstrijd op je programma hebt staan. Het kan daarom geen kwaad om twee paar schoenen te hebben. Sowieso is dat handig want door ze eens af te wisselen, krijgen je schoenen ook de kans om te drogen of te luchten. Dit is alleen maar beter voor je schoenen. Ook is het beter voor je lichaam.