In de discussies over voedsel is steeds vaker sprake van superhelden en superschurken. Die veranderen met de tijd nogal eens van rol. De kokosnoot is daarvan een goed voorbeeld. Duizenden jaren was deze een superheld in Azië en op talloze eilanden in de Stille Zuidzee.
De kokospalm werd wel een ‘levensboom’ genoemd, want twee bomen konden een familie wel drie generaties voeden. De kokosnoot is rijk aan voedingsstoffen en vezel. En voedzaam, want vetrijk. De naam komt overigens van zestiende-eeuwse Portugese zeelui die in de harige noot met stippen het gezicht van een boeman zagen (‘el coco’).
Kokosolie
Inmiddels wordt veel genuanceerder gedacht over tropische vetten. De verzadigde vetzuren uit kokosvet of kokosolie lijken minder schadelijk dan de vetzuren uit bijvoorbeeld reuzel. Kokosolie is populair omdat het zo veelzijdig is. Zo kun je het gebruiken als alternatief voor bakvet en ook kun je er taarten mee bakken Je kunt het ook langer en vaker sterk verhitten dan veel andere oliën, zodat je het prima kunt gebruiken om te frituren. Gebruik dan liefst de ongeraffineerde variant.
Vegans smeren kokosolie vaak op hun brood als alternatief voor boter.
Populair
Kokosolie heeft zijn succes vooral te danken aan foodies en healthy bloggers, die het vaak superfood noemen. Zo zou kokosolie helpen om af te vallen, is het goed voor je huid, verhoogd het je weerstand en beschermt het tegen ziektes. Ook zou het goed zijn voor je geheugen.
Goed of fout?
Over kokosolie wordt veel gediscussieerd. Is het nu gezond of niet? Volgens het Voedingscentrum bevat kokosolie jet meeste verzadigde vet van alle vetsoorten en oliesoorten. Namelijk 87%. Het eten van verzadigde vetzuren vergroot het risico op hart-en vaatziekten, omdat ze je cholesterol verhogen. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om er niet teveel van te eten. Maar een beetje kokosvet kan geen kwaad. Toch adviseren ze om vaker olijfolie, zonnebloemolie of sojaolie te nemen. Die bevatten relatief veel onverzadigde vetzuren die je helpen om je cholesterolgehalte in balans te houden.
Het grootste deel van de verzadigde vetten in kokosolie bestaat uit laurinezuur, wat ontstekingsremmend zou werken. Helaas is voor deze claim geen wetenschappelijk bewijs, maar er wordt ook erg weinig onderzoek gedaan naar kokosolie.