Is een zorgverzekering verplicht?

Categories NieuwsPosted on

Er zijn in Nederland twee soorten zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Een basisverzekering is een verplichte zorgverzekering, een aanvullende verzekering niet.

Basisverzekering wettelijk verplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. Ongeacht je nu wel gebruik maakt of wilt maken van de zorg. Je verzekert je met deze verzekering voor zorg uit het basispakket. Je moet dan denken aan je huisarts, het ziekenhuis, een psychiater maar ook een apotheek. De overheid bepaalt wat er in de zorgverzekering zit.

Omdat dit voor iedereen gelijk is, kan het zijn dat je als zestiger betaald voor kraamzorg en als twintiger voor een rollator.

Kinderen en zorgverzekering

Ook kinderen moeten een zorgverzekering hebben. Ben je net vader of moeder geworden, dan moet je je kind binnen vier maanden aanmelden. Dit kan je eigen verzekering zijn, maar dat is niet verplicht. Het mag dus ook een andere zorgverzekeraar zijn.

Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie en ook geen eigen risico. Je betaalt premie vanaf de eerste maand nadat je kind 18 jaar is geworden. Ook geldt vanaf dat moment het eigen risico. Je kunt eventueel zorgtoeslag aanvragen.

zorgverzekering

Wat zit er in de basisverzekering

De inhoud van het basispakket wordt door de overheid vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hier vind een overzicht van wat er in het basispakket zit?

Is een aanvullende verzekering verplicht?

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je mag dus zelf weten of je er een afsluit. Met een aanvullende verzekering kun je je aanvullend verzekeren tegen kosten die bijvoorbeeld niet in de basisverzekering zitten. Als je veel ziektekosten verwacht, is een aanvullende verzekering handig. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie voor kinderen en allerlei therapieën. Reken van tevoren uit of de vergoedingen die je ontvangt opwegen tegen de premie die je betaalt. Bekijk ook of je goedkoper uit zou zijn als je je niet zou verzekeren en de rekening zelf zou betalen.

Lees ook  Dit zijn de tien leukste adventskalenders van 2022 voor kinderen

Een aanvullende zorgverzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Een zorgverzekeraar mag je dus weigeren voor de aanvullende verzekering. Ook kan de zorgverzekeraar voor de aanvullende zorgverzekering een hogere premie vragen als je ouder of chronisch ziek bent.

Het is overigens niet verstandig om je ziektegeschiedenis niet te vertellen tegen de zorgverzekeraar. Je bent namelijk verplicht om je ziektegeschiedenis te melden.

zorgverzekering

Acceptatieplicht

De acceptatieprocedure geldt gelukkig lang niet voor alle aanvullende verzekeringen, meestal alleen voor de meer uitgebreide pakketten.

Overstappen zorgverzekering

Overstappen naar een andere verzekering kan alleen aan het eind van het jaar. Dit moet voor 1 januari. Heb je je huidige verzekering voor 31 december opgezegd, dan heb je nog tot 31 januari tijd om je aan te melden voor een nieuwe verzekering. Heb je geen basisverzekering voor ziektekosten afgesloten? Dan meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK houdt de premie in op je inkomen. Heb je medische zorg nodig terwijl je nog geen verzekering heeft? Dan betaal je alle de kosten zelf.