Waarom je een zak chips in een keer leeg “moet” eten

Categories KeukenPosted on

Ken je dat? Je neemt een handje of bakje chips en voor je het weet is de hele zak leeg. En zelfs dan ben je misschien nog niet verzadigd. Waarom kunnen we de zak niet gewoon na een handjevol terugstoppen in de kast? Welke trucs passen fabrikanten toe zodat wij door blijven eten.

Zak chips

Je neemt een schaaltje, sluit de zak zorgvuldig maar na een minuut open je hem weer om toch nog een handje te pakken en natuurlijk herhaalt die actie zich een paar keer om vervolgens te concluderen dat de zak leeg is. Er zijn drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips – en andere junkfood – soms moeilijk te weerstaan zijn.

  • Zout zorgt voor een leuke sensatie als een chipje in contact komt met je tong, de zogenaamde “smaakexplosie” van de voedingsindustrie.
  • Het vet van de olie waarin chips gebakken worden geven een reactie in het brein dat ons een goed gevoel bezorgt
  • De suiker die vaak ook nog wordt toegevoegd zorgt voor het aanlokkelijke en verslavende effect.

De verslavende factor

Verontrustend genoeg hebben wetenschappers bij experimenten gelijkaardige processen waargenomen in de hersenen van iemand die drugsverslaafd is en iemand die dol is op chips. Wie chips eet, activeert de beloningscentra in het brein, waardoor we geneigd zijn om er later opnieuw van te eten. De ene persoon is hier gevoeliger aan dan de ander, wat verklaart waarom sommigen wél gewoon die zak kunnen sluiten na een handje chips.

Lees ook  Chutney met appel, ui en gember
zak chips

Het kraken in je mond

Een paar chips kraken lekker in je mond, en ook dat gevoel zorgt ervoor dat we steeds handjes blijven bijnemen. Fabrikanten spenderen fortuinen aan het onderzoeken wat de perfecte “kraakfactor” is voor een chipje. Al eens een hele zak Cheetos gegeten zonder dat je het gevoel had te veel te hebben gegeten? Dat komt doordat die chips minder kraken, en in plaats daarvan lijken te smelten op je tong. Daardoor krijgen je hersenen niet het signaal dat je verzadigd bent. Als iets snel smelt, dan denkt je brein dat er weinig calorieën in zitten, en kan je er van blijven eten.

Smaken

Chips heb je in verschillende smaken. Ham en kaas, mozzarella, patatje Joppie. Er is veel meer te krijgen dan de klassieke naturel met zoutsmaak. Onze smaakpapillen kunnen vijf verschillende smaken detecteren: bitter, zout, zoet, zuur en hartig. Door zoveel mogelijk van die smaken te gebruiken, worden chips nog aantrekkelijker. Zo bevatten Pringles Texas Barbecue chips ook zurige smaken, in combinatie met hartig, zout en suiker, waardoor vier van onze vijf smaken getriggerd worden.

zak chips

Meer honger

Volgens een studie aan Harvard Medical School zorgen de bewerkte koolhydraten in een pakje chips voor een verstoorde bloedsuikerspiegel, waardoor we ons minder vol gaan voelen en net meer honger krijgen. Daardoor gaan we behalve die chips ook nog meer andere dingen eten, met alle negatieve effecten voor onze gezondheid tot gevolg.