In januari hoorden we veel mensen roepen dat ze meer wilden sporten, wilden stoppen met roken en minderen met social media. En vooral met dat laatste schijnen veel mensen moeite te hebben. Geen idee hoe je die verslaving kunt afbouwen? Wij geven enkele tip
Drastisch
De meest drastische maatregel die je kunt nemen, is natuurlijk je smartphone naar buiten gooien en vervangen door een standaard telefoon. Toch zijn er niet veel mensen die dat doen. En dat is begrijpelijk, want voor de meeste mensen is zo’n drastische beslissing helemaal niet nodig. Veel mensen hebben hun smartphone ook nodig voor het werk, voor hen is het simpelweg geen optie. Daarom een aantal kleinere aanpassingen, die je gebruik van sociale media ook al behoorlijk kunnen inperken:
Zet meldingen af van apps
Is het echt nodig om van elke like een bericht te krijgen? En moet je echt binnen een minuut reageren op een Whatsappbericht? Niemand zal het je kwalijk nemen als je pas reageert in je middagpauze. Door je instellingen te veranderen zodat je geen meldingen meer krijgt, zul je automatisch minder snel je smartphone bij de hand nemen.
Verwijder apps
Helpt de voorgaande tip niet, dat kun je ook nog een aantal apps zoals Facebook en Instagram (tijdelijk) verwijderen. Je kunt dan alsnog op de computer op je sociale media gaan, maar die stap is toch al een stuk groter.
Vertel je omgeving dat je afkickt
Op deze manier zul je geen ongeruste berichtjes krijgen van vrienden en familie die even niets van je horen. Als smartphoneverslaafde zijn de mensen in je omgeving het waarschijnlijk gewend om altijd direct antwoord te krijgen van jou. Het is dus normaal dat ze zich zorgen maken als je al drie uur niet gereageerd hebt in de Whatsappgroep. Wanneer ze eraan gewend zijn, zal het ook voor jou makkelijker zijn om die druk los te laten.
Vaste momenten
In principe is er niets mis met een beetje doelloos scrollen op Facebook, maar het wordt een probleem als het een dwangmatige gewoonte wordt. Stel als tussenweg daarom vaste momenten in waarop je sociale media mag checken. Denk bijvoorbeeld vlak na het opstaan, tijdens je middagpauze of net voor het slapengaan. Probeer je smartphone op andere momenten niet of zo weinig mogelijk te checken.
Schakel de hulp in van apps
Je smartphone houdt bij hoeveel tijd je spendeert op het toestel. Wil je maximum een kwartier per dag met je gsm bezig zijn? Dan kan je een limiet instellen. De app waarschuwt je wanneer je daar over gaat, zodat je zelf met een hopelijk ijzersterk karakter kan zeggen wanneer het genoeg is geweest.