Zo word je minder snel ziek: 5 schoonmaaktips voor de keuken

Categories Huis, Keukentips, SchoonmakenPosted on
keuken schoonmaken

Laatst stond ik onverwacht bij iemand in de keuken. Een vrouw was druk bezig met eten en er vielen me een paar dingen op. Op het aanrecht lag vlees, groente, een snijplank en 1 mes. Terwijl we stonden te praten, sneed zij eerst het vlees en daarna de groente. Met hetzelfde mes en op dezelfde snijplank. Dat is vragen om problemen. Vijf schoonmaaktips om niet ziek te worden in je eigen keuken.

In de winkel

Hygiene in de keuken begint eigenlijk al in de winkel. Want dat is de eerste plaats waar je een voedselinfectie kunt verkleinen. Door vlees, vis en diepvriesproducten als laatste te kopen en zo snel mogelijk weer in de koeling te leggen als je thuis bent en vooral te letten verklein je de kans. Maar ook door op de houdbaarheidsdatum te letten. Niet alleen of het product nog wel houdbaar is, maar bedenk ook even of je het op tijd op krijgt en of de kleur nog goed is.

Wassen

Ieder kind leert waarschijnlijk thuis na het plassen, handen wassen. Maar doen we het ook? De gouden regel in de keuken is dat je eerst je handen wast voor je begint met koken. Zo verwijder je eventuele ziekmakers. Was je handen ook als je rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt. Groente, fruit en verse kruiden moet je ook altijd even schoonspoelen.

Verschillende snijplanken

Wij hebben thuis verschillende snijplanken. Een voor groente, een voor rauw vlees en een voor andere dingen die gesneden moeten worden zoals brood, cake of om chocola op fijn te hakken. Als je aparte planken en messen gebruikt voor rauw vlees en rauwe vis, krijgen bacteriën uit deze producten geen kans om bijvoorbeeld op je groente terecht te komen. Planken en messen krijg je goed schoon in de vaatwasser. Let wel op! Houten planken kunnen vaak niet in de vaatwasser. Ze scheuren en zullen uiteindelijk breken. Geloof me ik heb er ervaring mee. Die planken kun je beter schoonmaken met warm water en afwasmiddel. Gebruik altijd een schoon doekje!

Lees ook  Hoe lang kun je ijsblokjes bewaren?
schoonmaaktips

Schoonmaaktips voor je koelkast

Zorg dat je koelkast altijd schoon is en geef hem 1 keer per drie maanden een grondige schoonmaakbeurt. Verder is het belangrijk dat de temperatuur op 4 graden staat. Dan groeien bacteriën namelijk minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast wel koud genoeg staat. Bij Bol.com verkopen ze onder andere deze. Vergeet je iets in de koelkast te zetten? Eten dat er twee uur of langer buiten heeft gestaan kun je beter niet meer opeten.

Schoonmaaktips voor je koelkast

Verhitten

De simpelste manier om bacteriën te doden is verhitten. Dit is vooral belangrijk bij vlees, vis, schaaldieren en schelpdieren. maar ook bij de restjes, ik noem het altijd kliekjes, die al even in je koelkast staan. Verhit deze producten goed. En schep het ook door tijdens het opwarmen. Ook als je dit doet in de magnetron. Als je je aan deze regels houdt, komt het vast helemaal goed en is de kans op een voedselinfectie minimaal. Meer lezen over voedselvergiftiging kan hier