De voordelen en nadelen van een spiraaltje

Categories NieuwsPosted on

Een spiraaltje is voor bijna alle vrouwen geschikt, maar niet voor iedere vrouw. Het laten plaatsen van een spiraal wordt afgeraden als je een leverziekte of borstkanker hebt, en als je onder behandeling bent voor trombose.

Daarnaast is een spiraal geen geschikt voorbehoedsmiddel bij een infectie in de baarmoeder, infectie van eierstokken of eileiders, veel bloedverlies met onbekende oorzaak, afwijkende afscheiding, operatieve behandelingen aan de baarmoeder(hals), afwijkingen aan de baarmoeder en baarmoedermond en één of meerdere vleesbomen in de baarmoederwand. Ook als je zwanger bent of als je een soa hebt mag er geen spiraaltje geplaatst worden.

Voor en nadelen spiraal

Het spiraaltje heeft verschillende voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen kunnen verschillen per type spiraal.

Voordelen spiraaltje

  • Zowel het koperspiraaltje als het hormoonspiraaltje zijn een zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Je hoeft in ieder geval vijf jaar lang niet meer na te denken over het gebruik van anticonceptie, je bent continu beschermd tegen zwangerschap.
  • De vruchtbaarheid wordt niet aangetast, je bent na het verwijderen van het spiraaltje direct weer vruchtbaar.
  • Het koperspiraaltje is geschikt voor vrouwen die geen hormonen willen gebruiken of overgevoelig zijn voor hormonen.
  • Het hormoonspiraaltje heeft een lokale werking, waardoor de hormonen niet je hele lichaam doorgaan. Er komt veel minder van het hormoon progestageen in het bloed dan bij andere hormonale anticonceptie.
  • Een ander voordeel van de hormoonspiraal is dat de menstruatie bij de meeste vrouwen afneemt, en bij sommigen zelfs helemaal uitblijft.

Spiraaltje nadelen

  • Een nadeel van een spiraal is dat het niet beschermt tegen soa’s.
  • Daarnaast kun je de ongesteldheid met een spiraal niet zelf plannen.
  • Ook kan het plaatsen van een spiraaltje als pijnlijk worden ervaren en kun je last hebben van bijwerkingen na het plaatsen van een spiraaltje. Deze bijwerkingen verschillen per type spiraal.
Lees ook  'Daar waar de rivierkreeften zingen' het bestverkochte boek van 2022

Spiraaltje bijwerkingen

Sommige vrouwen hebben na het plaatsen van een koper- of hormoonspiraaltje last van een lage buikpijn die gepaard gaat met licht bloedverlies. Daarnaast kan een spiraal zorgen voor meer vaginale afscheiding. Bij het plaatsen van een hormoonspiraaltje moet het lichaam wennen aan het hormoon progestageen. Bijwerkingen hiervan zijn hoofdpijn, duizeligheid, gezwollen borsten en acne. Ook kan een hormoonspiraaltje invloed hebben op je stemming.

Spiraaltje ongesteld

Een spiraal heeft ook bijwerkingen wat betreft de menstruatie. Met een koperspiraal wordt de menstruatie vaak wat heftiger en langer, terwijl bij een hormoonspiraaltje de menstruatie juist vaak minder heftig en korter wordt. Bij vrouwen met een hormoonspiraaltje kan de menstruatie ook helemaal uitblijven. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, dit kan geen kwaad. Bij beide spiralen kan het zijn dat je tussen de menstruatieperiodes door wat bloed verliest.