Een nieuwe vrucht. Wat is een cumelo?

Categories Groente, KeukenPosted on

Laatst zag ik in de supermarkt op de groente-afdeling iets liggen wat ik niet thuis kon brengen. Het bleek om een cumelo te gaan. Een combinatie van een komkommer en een meloen. Hier lees je alles over cumelo.

Wat is een cumelo?

Je kunt een cumelo het beste omschrijven als een kruising tussen een komkommer en een meloen. De cumelo groeit in Italië en is daar beter bekend als Barattiere. Het is een zomerse vrucht met een frisse en zoete smaak. Ideaal voor de warme zomermaanden dus.

Waar groeit de cumelo?

De cumelo groeit alleen in de regio Puglia. In het Nederlands is dat Apulië, een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Je vindt de vrucht ook niet in de rest van Italië. Vooral het klimaat in Puglia is erg geschikt voor het kweken van de vrucht. Je ziet ze daar vooral groeien tussen de olijfbomen.

Wanneer kun je de cumelo kopen?

De vrucht is helaas nog niet overal te koop, maar als een winkel hem verkoopt dan is dat tussen mei en half september. Hij wordt onrijp geoogst. Daardoor blijft hij lekker zoet. Je moet hem daarna koel bewaren. Overigens is hij ijskoud ook het lekkerst.

Hoe eet je de cumelo

Voor gebruik snijd je de Cumelo open en verwijder je de zaden en schil. Je kunt hem dus net zo uitlepelen als meloen. Maar je kunt hem ook in schijfjes snijden. De structuur is iets steviger dan een komkommer. In Italië wordt de vrucht voornamelijk koud gegeten door een salade, als snack en zelfs bij het ontbijt. 

Lees ook  Vegetarisch stoofpotje met pompoen en paprika