Waarom ananas in sommige winkels geen kroon meer heeft

Categories KeukentipsPosted on
ananas zonder kroon

Wie in de supermarkt zoekt om ananas zal hem steeds vaker vinden zonder zijn kenmerkende kroon. Zo heeft onder andere Albert Heijn ervoor gekozen om ananassen voortaan zonder hun groene bladerdak te verkopen, en ook het Belgische Colruyt is onlangs begonnen met het aanbieden van ananassen op dezelfde manier. Deze verandering heeft niet alleen te maken met duurzaamheid.


Het is even wennen. Geen imposante groene kroon meer, maar compacte, gele vruchten. En met die compactheid wordt de winst gemaakt volgens Albert Heijn. Het loof wordt al in het land van herkomst van de vrucht verwijderd. Ananassen zonder kroon zijn vervolgens gemakkelijker te stapelen. Dit betekent dat er 5.000 ananassen meer in één zeecontainer kunnen worden vervoerd, en dat er elk jaar 28 minder zeecontainers nodig zijn voor het transport. Volgens de supermarktketen resulteert dit in een jaarlijkse vermindering van 30 procent van de CO₂-uitstoot door minder transport en verpakking. Bovendien kunnen de lokale boeren de kroon hergebruiken “voor een duurzamere landbouw”.

Duurzame landbouw

De kroon kan worden hergebruikt voor een duurzamere landbouw in het land van oorsprong.

  • De landbouwers kunnen de plantage heraanplanten met de kroon.
  • Ook als veevoeder is de kroon nuttig.
  • Als mulch: organisch materiaal die op de plantage wordt gestrooid en waardevolle voedingsstoffen en water teruggeeft aan de bodem.

Lees hier hoe je zelf ananas kunt kweken

Is ananas zonder kroon wel lekker?

Er is geen enkele reden om de kroon niet gewoon in Costa Rica, Brazilië of Thailand af te snijden. ,,Het heeft geen invloed op de smaak,” zegt journalist Lex Boon die een boek schreef over de ananas. Hij raakte geïnteresseerd in de vrucht nadat een ex hem achterliet met een ananasplant van Ikea, en reisde de wereld rond om alles over het fruit te leren. Sindsdien staat hij bekend als ananasexpert.

Lees ook  Hoe gezond is zuurkool en hoe krijg je het minder zuur?

Hoeveel ananas eten we in Nederland?

Ananas staat op plek 9 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit. We eten per dag gemiddeld 2,5 gram ananas, dat is 913 gram per jaar.

Hoe weet je dan of de ananas rijp is?

Hoewel de rijpheid van een ananas niet verandert nadat hij is geoogst, kunnen de bladeren een indicatie zijn van de versheid van de vrucht. Als de bladeren gemakkelijk loslaten wanneer ze worden getrokken, kan dit duiden op overrijpheid. Het is echter belangrijk op te merken dat het verwijderen van een blad om de rijpheid te controleren geen betrouwbare methode is.

Bij een banaan kun je het rijpingsproces nog verder laten gaan door hem bijvoorbeeld naast appels te leggen, maar bij een ananas stopt dit proces zodra hij wordt geplukt. Omdat hij vervolgens nog twee weken onderweg is met het schip, en dan nog eens twee weken in de supermarkt moet liggen, wordt hij altijd net iets te vroeg geoogst en kun je eigenlijk nooit een rijpe ananas kopen. Dat is erg jammer. Een ananas moet bijna een jaar groeien aan de andere kant van de wereld, maar net voordat hij echt lekker wordt, wordt het proces stopgezet. Het smaakverschil tussen een rijpe ananas op het veld en een hier in de winkel is aanzienlijk.” Wat je wel kon zien aan de blaadjes, was hoelang hij al in het schap lag. “Daarvoor is de schil ook een indicatie,” voegt Boon toe.

Langer houdbaar volgens Colruyt