Wat zijn goede vervangers voor slagroom en suiker?

Categories KeukenPosted on

Op de redactie kregen wij een vraag binnen van een lezeres. Dit vonden wij een ontzettend leuke vraag en waarschijnlijk een vraag waar nog veel meer mensen mee zitten zo vlak voor de feestdagen. De vraag luidt “Rond de feestdagen komen er veel recepten voorbij met veel room en suiker erin, hoe kan ik deze twee ingrediënten vervangen”?

Vandaag geven wij je een aantal suggesties en tips om deze twee ingrediënten te vervangen. Uiteraard zul je dit niet in ieder gerecht zomaar kunnen toepassen, dus wij raden je aan om altijd een gerecht te proberen/testen.

Wanneer we het hebben over room, kan dit natuurlijk in twee varianten. Allereerst geven wij een aantal tips hoe je (kook)room in warme gerechten kunt vervangen.

slagroom

(Kook)room:

Probeer eens:

  • amandel of rijstroom (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • kant en klare soja room (van alpro bijvoorbeeld)
  • zelfgemaakte cashew-room. Deze room is vegan en lactosevrij.

Hoe je de room maakt?

Laat 1 kop rauwe ongezoute cashew (of macadamia) noten een nacht weken in een kom met water met een snufje zout. Heb je weinig tijd? Laat de noten dan minimaal 3 uren weken. Gooi vervolgens het water weg en giet de noten in een blender. Mix tot het geheel glad en romig is en voeg een aantal eetlepels water (of sojamelk / amandelmelk) toe tot de gewenste consistentie ontstaat. Breng eventueel op smaak met zout, agavesiroop, honing of bijvoorbeeld vanille extract. Niet alleen in warme gerechten maar ook in koude gerechten en desserts komt room voor. In dit geval slagroom. Hoe je slagroom het beste kunt vervangen lees je hier.

Lees ook  Mosselen recept op traditionele wijze

Slagroom

Probeer eens:

– Griekse yoghurt of kwark met agavesiroop

– Griekse yoghurt of kwark met proteïnepoeder (vanille)

– Slagroom van kokosmelk

De slagroom van kokosmelk is vegan en lactosevrij.

Hoe je het maakt?

Zet een blikje volle kokosmelk in de koelkast (geen light of halfvol want dan wordt het niet romig genoeg). Haal het blikje na 1 nacht uit de koelkast en draai het om. Maak het open met een blikopener. Nu zie je dat het bovenop waterig is. Giet dit vocht af en giet de dikke massa die overblijft in een koude kom (zet deze even in de vriezer van te voren). Neem een mixer en mix het geheel tot het luchtig is. Eventueel kun je de kokosroom nog op smaak brengen met vanille extract of zoetstof.

Suiker

Als het aankomt op suiker zijn er zo ontzettend veel vervangers op de markt. Belangrijk om te weten is dat je het beste kunt kiezen voor suikers die zo ongeraffineerd mogelijk zijn.

Hieronder een opsomming voor de beste suikervervangers:

  • honing
  • agavesiroop of ahornsiroop
  • palmsuiker
  • kokosbloesemsuiker
  • Stevia