Een recept van lekkere ouderwetse zandkoekjes

Categories Bakken, KeukenPosted on
zandkoekjes

Vind jij koekjes ook zo lekker? Dit keer een recept van lekkere ouderwetse koekjes. Zandkoekjes! En we zijn eerlijk. Heel gezond zijn ze niet. Maar een keer moet kunnen toch? ( probeer je in te houden!)

Zandkoekjes, ook wel bekend als zandgebak of zandtaartjes, zijn heerlijke, brosse koekjes die hun naam ontlenen aan hun kruimelige en zandachtige textuur. Ze zijn populair over de hele wereld en worden vaak gemaakt in verschillende vormen, van eenvoudige ronde koekjes tot kunstig gevormde taartjes.

Probeer deze jamkoekjes ook eens

Ingrediënten voor ongeveer 18 zandkoekjes

  • 125 gram bloem (geen zelfrijzend bakmeel)
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 90 gram koude boter
  • mespuntje zout
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding

1. Zeef de vanillesuiker, basterdsuiker en de bloem in een kom.
2. Snijd met 2 messen de koude boter erdoorheen.
3. Kneed met een koude hand het deeg tot er een bal. Eerst zal het kruimig worden en valt de bal uit elkaar. Als je handen opwarmen spoel ze dan af onder een koude kraan. Blijf kneden tot er een mooie gladde bal ontstaat.
4. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Dit kan gewoon in de kom maar ook in huishoudfolie.
5. Verwarm de oven voor op 175°C en rol het deeg tot een halve centimeter uit op een met bloem bestoven aanrecht.
6. Steek er rondjes van met een uitsteekvormpje. Een ander vormpje mag natuurlijk ook.

zandkoekjes

7. Leg de koekjes een stukje bij elkaar vandaan op een met bakpapier bedekte bakplaat, ze zullen iets groter worden in de oven.
8. Bak de koekjes tussen de 10 en 15 minuten. Let op, ze worden snel te bruin. Kijk na 10 minuten altijd hoe ver te zijn. Haal ze uit de oven net voor ze goudbruin zijn. Als je te lang wacht zijn ze al snel te donker en smaken ze niet lekker meer.
9. De koekjes zijn 4 dagen te bewaren in een afgesloten trommel.

Lees ook  Gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Hoe maak je Kimchi?

Eet smakelijk!