Zoek je iets lekkers voor de kerstdagen bij de koffie of thee of moet je kind iets lekkers meenemen naar school voor de kerstvakantie. Maak het dan niet te moeilijk. Wat dacht je van brownies? Deze kerstbrownies zullen zeker bij iedereen in de smaak vallen.
Brownies
Het oudst bekende en gepubliceerde recept voor een brownie dateert uit 1897 en komt uit Amerika, specifiek uit de Sears, Roebuck Catalogue. De oorsprong van de brownie wordt als typisch Amerikaans beschouwd, omdat er geen vergelijkbare producten in andere culturen zijn terug te vinden. De naam is naar verluidt afgeleid van de kenmerkende bruine kleur van het gebak, dat wordt gemaakt van chocolade en suiker.
De brownie zou per ongeluk zijn ontstaan door de nalatigheid van een kok die eigenlijk een chocoladetaart wilde bakken, maar per ongeluk vergat het zelfrijzende bakpoeder toe te voegen. Dit resulteerde in een veel dichter en lager eindproduct dan normaal. De smaak bleek echter zeer kenmerkend en de textuur ervan was chewy en fudgy, waardoor een nieuw en succesvol product ontstond.
Kerstman brownies
Voor 16 brownies
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel boter (om in te vetten)
- 150 gram pure chocolade
- 150 gram roomboter
- 125 gram suiker
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel zout
- 4 eieren
Ook lekker: brownies met macadamianoten en gember
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet de bakvorm in en bestrooi met de bloem. Bekleed de bodem met bakpapier en vet in.
- Breek de chocolade in stukken. Zet een pan op laag vuur en laat de roomboter en chocolade smelten. Roer regelmatig. Haal de pan van het vuur en roer de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker door het chocolademengsel. Roer het bakmeel en zout door het chocolademengsel. Voeg de eieren al roerend 1 voor 1 toe.
- Schep het beslag in de vorm en strijk dit glad. Zet de ovenschaal in het midden van oven en bak de brownie in 30-35 minuten gaar. Wanneer de binnenkant van de brownie lekker smeuïg is, kan de brownie uit de oven gehaald worden. Laat de brownie circa 30 minuten afkoelen.
- Snijd de zijkanten los, leg een rooster op de vorm, keer om en stort de brownie op het rooster. Verwijder het bakpapier en laat de brownie verder afkoelen. Snijd de brownie in 16-20 vierkanten.
- Spuit een dot slagroom op de brownie
- Zet er een aardbei bovenop en doe een klein toefje slagroom bovenop de aardbei
Geniet ervan!