Spiesjes van dadels met chorizo en spek

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Dit gerechtje is zo ontzettend lekker. We aten het voor het eerst in een klein restaurantje op Gran Canaria. De ober zette het voor ons op tafel omdat het ontzettend druk was en we even moesten wachten op ons eten. De zoete geur van de dadels in combinatie met de pittige chorizo en het zoute spek. Heerlijk. En dus maken we het thuis ook regelmatig. Ons recept voor dadelspiesjes met chorizo en spek.

Dadels

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm (Phoenix dactylifera) en staan bekend om hun zoete en rijke smaak. Ze zijn al eeuwenlang een belangrijk voedsel in veel delen van de wereld en worden vaak geconsumeerd als een natuurlijke zoetstof en een gezonde snack. Dadels zijn afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, hoewel ze tegenwoordig wereldwijd worden geteeld, vooral in landen met een warm en droog klimaat.

Dadels zijn van nature rijk aan voedingsstoffen, waaronder vezels, kalium, vitamine B6, ijzer, en antioxidanten. Ze zijn ook een goede bron van energie vanwege hun hoge suikergehalte. Dadels kunnen op talloze manieren in de keuken worden gebruikt. Ze worden vaak gegeten als snack, maar worden ook gebruikt in zoete en hartige gerechten. Je vindt dadels in gebak, desserts, smoothies, salades, en als vulling voor gerechten zoals dadels met spek.

Spek

Spek wordt vaak gewaardeerd om zijn zoute, hartige smaak en de knapperige textuur die ontstaat bij het bakken. Het wordt gebruikt als ingrediënt in tal van gerechten, zoals BLT-sandwiches (bacon, lettuce, tomato), carbonara-pasta, en als bijgerecht bij ontbijtmaaltijden. Spek kan zowel in plakjes als in blokjes worden gesneden en op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van culinaire voorkeuren. Wij wikkelden het om zoete dadels.

Lees ook  Recept koolhydraatarme paasstol

Ingrediënten voor de spiesjes van dadels

  • 3 plakjes chorizo van 3 mm
  • 12 grote ontpitte dadels
  • 6 rechte repen ontbijtspek
  • 15 gram boter
  • Wat versgemalen grove peper
Dadels

Hoe maak je ze?

  • Snijd elke plak chorizo in 4 repen en vul de dadels met een reepje chorizo
  • Halveer de repen ontbijtspek. Wikkel een stukje spek om een dadel en steek er een cocktailprikker doorheen
  • Maak de boter in een koekenpan warm en pak de dadels met het spek krokant. Strooi er wat peper over en serveer ze warm