Spaanse krieltjes met mojosaus zoals op Gran Canaria

Categories Alle recepten, GroentePosted on
mojosaus

Een van mijn favoriete gerechtjes op Gran Canaria. Krieltjes met mojosaus. De bewoners van het eiland zijn er gek op. Het zijn kleine aardappeltjes met hete paprikasaus. Op Gran Canaria koop je het ook gewoon in potjes in de supermarkt, maar je kunt het ook al kruidenmix krijgen. Natuurlijk kun je dat ook prima zelf maken. Het recept van krieltjes met mojosaus voor zes porties. In een restaurant vind je ze trouwens als papas arrugadas op de kaart.

Krieltjes

Krieltjes, ook wel bekend als kriel aardappelen, zijn kleine, jonge aardappelen die oogstrijp worden voordat ze volledig volgroeid zijn. Ze zijn kenmerkend klein van formaat, meestal ongeveer de grootte van een walnoot of iets groter, en hebben een dunne schil. Krieltjes worden vaak gewaardeerd om hun boterachtige smaak en zachte textuur.

Mojosaus

Mojosaus is een populaire saus die zijn oorsprong vindt in de Canarische Eilanden, een autonome gemeenschap van Spanje. Het is een smaakvolle en veelzijdige saus die vaak wordt gebruikt als dipsaus voor gegrilde vlees- en visgerechten, aardappelen en brood. Mojosaus komt in verschillende variëteiten, maar er zijn twee hoofdtypen: Mojo Rojo (rode mojo) en Mojo Verde (groene mojo).

Ingrediënten

  • 1 kilo krielaardappeltjes in schil
  • 1,5 eetlepel grof zeezout
  • Twee grote gedroogde Spaanse pepers
  • Een gedroogde chilipeper
  • Vier eetlepels rode-wijnazijn
  • Twee rode paprika’s in stukken
  • Halve theelepel gemalen komijn
  • Vier gepelde knoflookteentjes
  • Halve theelepel oregano
  • Halve theelepel zeezout
  • Twee dl olijfolie extra vierge
mojosaus

Hoe maak je mojosaus

  • Maak de krieltjes schoon en kook ze in water met zeezout in 20 minuten gaar
  • Week de pepers en chilipeper 15 minuten in de azijn. Giet het af en laat alles goed uitlekke. De azijn bewaar je!!
  • Doe de pepers, paprika, knoflook, komijn, oregano en het zeezout in een keukenmachine zodat alles fijn gemalen is. Giet tijdens het pureren de olie erbij in een dun straaltje
  • Breng je saus op smaak met de azijn die je apart gehouden hebt. Proef ondertussen!
  • Giet je aardappeltjes af en stoom ze even droog. Even opschudden en eten maar!
Lees ook  Pasta met avocado