Arsenicum in rijstwafels? Maak zelf gezonde rijstwafels

Categories NieuwsPosted on

Gezonde rijstwafels…Maar is dit populair tussendoortje wel zo gezond als tot hiertoe werd vooropgesteld? Niet dus… Volgens de resultaten van recente onderzoeken, zouden ze zelfs het giftige arsenicum bevatten. Let op, het gaat hier uitsluitend om rijstwafels uit de supermarkt. Toch een beetje in paniek geraakt? Dan maken we ze toch lekker zelf!

Rijstwafels

Sommige vinden rijstwafels maar niks. Men is dan vooral niet te spreken over hun eigenaardige geur, en hun smaakloos karakter. Anderen daarentegen eten een ganse dag rijstwafels om hun honger te stillen. Rijstwafels bevatten nochtans weinig of geen calorieën, en hebben evenmin gezonde voedingsstoffen aan boord. Het eten van rijstwafels brengt onze gezondheid dus niets positiefs bij.

Arsenicum

Rijstwafels uit de supermarkt liggen meer en meer onder vuur. Ze zouden, net zoals witte rijst en rijstproducten, zelfs de giftige stof arsenicum bevatten. Arsenicum is één van de belangrijkste oorzaken van: huid- , long- , en blaaskanker en van levensbedreigende hart- en longaandoeningen.

Gepofte rijst

Gepofte rijst is het belangrijkste ingrediënt van industriële rijstwafels zoals we die in de rekken van onze vertrouwde supermarkt vinden. Daar zijn ze aanwezig in een heleboel varianten, en worden aangeprezen als gezond ontbijtproduct.

Met of zonder chocolade, een extra suikerlaag of karamel, met een kaas- of paprikasmaakje. Niets is te gek om rijstwafels meer smaak te geven.

rijstwafels

Meergranen 

Omdat dieetgoeroe’s steeds luidruchtiger en ten onrechte van de daken schreeuwen dat ons dagelijks brood ongezond is en ons dik maakt, schakelen we steeds meer over op rijstwafels. Niet alleen als tussendoortje, maar ook meer en meer bij ons ontbijt.

Lees ook  Werkende Nederlander wil in 2023 vooral bezuinigen

Vervanger van brood?

Van gezonde rijstwafels gesproken. Naast het ontbreken van gezonde voedingsstoffen, bevatten ze evenmin voedingsvezels. Vezels zijn niet alleen van groot belang voor onze gezondheid en spijsvertering, maar even zo belangrijk om verantwoord en makkelijk af te vallen. Voedingsvezels zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en geven ons een langer verzadigd gevoel. Dat zorgt ervoor dat onze honger langer wordt uitgesteld, en we dus automatisch minder eten.

Verzadigd?

Waarom eten liefhebbers van rijstwafels, een ganse dag… rijstwafels denk je? Juist, omdat ze door haast uitsluitend rijstwafels te eten nooit vol en verzadigd raken. Daardoor hebben ze constant honger, en kunnen ze letterlijk dag én nacht eten. Een rijstwafel zonder enige toevoeging bestaat alleen uit rijst en zeezout.   Niets dus om onze honger mee te stillen.

 

Glycemische index

En dan is er nog iets. Met een glycemische index tussen de 85 en 100 hebben industriële rijstwafels een opvallend hoge glycemische index. Rijstwafels gezond? Zeker niet met zo’n glycemische index.

De glycemische index (GI) is een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Dit betekent dus concreet dat rijstwafels snel worden verteerd door de darmen en als glucose in het bloed worden opgenomen. Rijstwafels hebben zelfs een hogere glycemische index dan geraffineerde witte suiker. Hoe hoger de glycemische index van onze voeding, hoe onstabieler onze bloedsuikerspiegel. En hoe hoger onze bloedsuikerspiegel, hoe meer insuline we aanmaken.  Insuline is een hormoon dat onze vetverbranding regelt. Hoe hoger onze concentratie aan insuline, hoe moeilijker we vet verbranden en afvallen. Een hoge bloedsuikerspiegel is tevens de belangrijkste oorzaak van diabetes. Het eten van rijstwafels uit de supermarkt is dus sterk af te raden aan zij die willen afvallen en aan diabetespatiënten.

Lees ook  Boeken lezen? De voordelen en nadelen van een e-reader

Hoe maak je rijstwafels?

Rijstwafels uit de supermarkt brengen onze gezondheid niets positiefs bij, en doen ons evenmin makkelijker afvallen. Maar geen nood… Met dit recept maken we onze gezonde rijstwafels toch zelf.
De voorbereiding voor het zelf maken duurt amper tien minuten, terwijl de bereiding zelf niet meer dan één kwartier in beslag neemt.

Ingrediënten:

 • 450 gram gekookte en gekoelde zilvervliesrijst
 • 1 ei
 • 6 kleine uitjes
 • 1 kleine rode paprika
 • 2 eetlepels witte bloem
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • een snufje peper en zout

De bereiding

 • Hak de uitjes fijn
 • Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng alles grondig door elkaar
 • Verhit de olie in een grote braadpan.
 • Doe de zilvervliesrijst en het mengsel in de pan
 • Bak het mengsel op een matig vuur tot beide zijden een goudbruine kleur hebben
  Rijstwafels, rijswafel
  foto: Pexels.com
 •  

Gezond beleg

Met de keuze voor gezond beleg maken we onze zelf gemaakte gezonde rijstwafels smaakvoller. Ze geven daardoor ook een beter verzadigingsgevoel.

Gezond beleg voor onze zelf gemaakte gezonde rijstwafels: groenten, fruit, verse kruiden, avocado, mager vlees (kip, kalkoen), magere kaas (20+), geitenkaas, vette vis (wilde zalm, paling, makreel, tonijn, kabeljauwfilet, forel, sardienen, heilbot, dorade, haring en ansjovis), en gekookt ei.