Bladeren weghalen uit de tuin? Maak bladcompost

Categories Herfst, Tuin of BalkonPosted on
Bladeren

Veel tuinbezitters kiezen ervoor om de kleurrijke bladeren die nu van de bomen vallen weg te blazen en op te ruimen. Dat is niet de beste oplossing gezien het belang van de bladeren voor bodem, biodiversiteit en het behoud van een gezonde tuin. Maak bladcompost.  

Tussen de bladeren leven namelijk allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Ook beschermen de bladeren de bodem tegen uitdroging en zorgen de extra voedingsstoffen voor mooiere bloemen in het voorjaar.

Het is logisch dat tuinbezitters iets willen doen tegen alle bladeren die momenteel op hun grond terechtkomen. Van gladheid kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en veel mensen houden niet van een rommelige aanblik. Daarentegen kan een tuinbezitter de bladeren prima laten liggen. Die kan het beste kiezen voor een plek waar die geen last van de bladeren ondervindt, en daar laten liggen.

Dat is goed voor de bodemlaag die dan vochtig blijft waardoor onder andere bomen de strenge winter beter doorkomen. Dus paden en grasmatten kunnen gerust bladvrij gemaakt worden, maar laat de bladeren in de borders liggen.

Het is ontzettend zonde om de bladeren, die zo’n belangrijke voedselbron voor tuinen zijn te verwijderen. Kies je er toch voor om dit te doen? Zorg dan dat je met het voor jou overtollige blad, bladcompost maakt.

bladcompost

Hoe maak je bladcompost?

Zelfgemaakte bladcompost heeft de goede schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezonde tuinbodem. Daarnaast is bladcompost maken helemaal gratis en kan je ze niet alleen als afdekkende ‘mulchlaag’ gebruiken, maar ook door de bodem mengen. Om bladcompost te maken zijn er alleen een paar plastic zakken, een hark of bezem en een prikstok nodig. In een paar simpele stappen maak je home made bladcompost.

Lees ook  Omring jezelf dus met je eigen urban jungle met de nieuwe collectie van elho

1. Verzamel het blad en besproei het als het droog is.

2. Doe het blad in een vuilniszak en stamp het stevig aan.

3. Maak een paar gaatjes onderin de zak en zet de zak ergens (onopvallend) in de tuin.

4. Na circa een jaar kan je de bladcompost gebruiken als mulchlaag of bodemverbeteraar.