De lekkerste appelgalette met zoute karamelsaus

Categories Bakken, FeestdagenPosted on
appelgalette

Een appelgalette is een heerlijk gebak dat afkomstig is uit de Franse keuken. Het is een rustieke, open taart die meestal wordt gemaakt met dun gesneden appelschijfjes en een eenvoudig deeg. Deze appelgalette maakten met zoute karamelsaus.

Appelgalette

De appelgalette komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het woord “galette” is afgeleid van het Franse woord “galet,” wat “kiezelsteen” betekent. Dit verwijst naar de platte, ronde vorm van de taart. In de Franse culinaire traditie staat een galette over het algemeen voor een eenvoudige, rustieke taart die is gemaakt van deeg en wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals fruit, groenten, kaas of vlees.

Appelgalette wordt gevuld met dun gesneden appels en vaak op smaak wordt gebracht met suiker en kaneel. Het is een populair dessert, vooral tijdens de herfstmaanden wanneer appels in overvloed zijn.

Wat heb je nodig voor een appelgalette?

Voor de cake

  • Een eetlepel suiker
  • Een halve eetlepel zout
  • 160 gram bloem
  • 185 gram gekoelde boter in stukken gesneden
  • Een groot ei, geklopt

Voor de karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 45 gram boter
  • 60 ml room
  • Halve theelepel zout

Voor de vulling en topping

  • 3 grote appels. Geschild en in schijfjes. Elstar, Granny Smith of Jonagold zijn erg lekker
  • 50 gram bruine suiker
  • Een eetlepel bloem
  • Twee eetlepels vers citroensap
  • Een theelepel kaneelpoeder
  • Een kwart theelepel nootmuskaat
  • Eierschuim ( een groot ei met een eetlepel melk)
appelgalette

Hoe maak je deze galette?

Eerst maak je de korst.

  • Klop de suiker, bloem en het zout in een kom. Doe de boter erbij en wrijf met je vingers door de mix tot er korrels ontstaan van het formaat van een erwt.
  • Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg.
  • Kneed snel er een bal van en wikkel deze goed in plastic folie.
  • Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.
Lees ook  Wanneer moet je een fruitboom planten?

Zo maak je de vulling

  • Meng de appels, bruine suiker, bloem, citroensap, kaneel en nootmuskaat voorzichtig door elkaar in een kom
  • Zet de oven op 190 graden
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak. Maak er een cirkel van met een doorsnee van 30 centimeter
  • Leg het deeg op je bakplaat
  • Schik de appels in het midden van het deeg met een rand van 5 centimeter rondom
  • Vouw de randen over de appels. Bestrijk de korst met ei
  • Bak de galette ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven. Als de korst goudbruin is, kan hij uit de oven
  • De karamelsaus kun je eroverheen doen

Hoe maak je de karamelsaus

  • Verwarm de suiker in een steelpan op middelhoog vuur. Blijf wel steeds roeren
  • Zodra de suiker gesmolten is, voeg je de boter toe
  • Roer de boter door de karamel tot hij helemaal gesmolten is. Dit duurt ongeveer twee tot drie minuten
  • Klop langzaam de room erdoor en laat het een minuutje koken
  • Haal de pan van het vuur en roer er een halve theelepel zout door
  • Laat het afkoelen. Je saus wordt er dikker van