Discussie over houtkachels. Hoe vervuilend zijn ze?

Categories InterieurPosted on

Hout stoken is veel vervuilender dan tot nu toe werd gedacht, blijkt uit een nieuwe rekenmethode die het RIVM sinds deze week gebruikt. In plaats van 10 procent is liefst 23 procent van de fijnstof in Nederland afkomstig van houtkachels en open haarden. Is het nog wel verantwoord om te blijven stoken?

Een op de tien huishoudens heeft een houtkachel of open haard. In totaal gaat het dan om ongeveer een miljoen stookinstallaties. Tijdens het verbranden van hout komt een mengsel aan stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, waaronder fijnstof. De kachel is dankzij de nieuwe rekenmethode de grootste fijnstofbron van Nederland.

Europese richtlijn voor nieuwe houtkachels?

De roep om iets te doen tegen de milieuvervuiling die kachels veroorzaken, zwelt al een aantal jaren aan. Vorig jaar hebben overheden het Schone Lucht Akkoord gesloten, maar strengere regelgeving bleef uit. Het kabinet wil vooral dat er meer voorlichting komt en heeft de subsidie voor pelletkachels stopgezet. Vanaf januari 2022 geldt wel een strengere Europese richtlijn voor houtkachels die worden gekocht in Nederland. Die EcoDesign-kachels zijn zo ontworpen dat er fors minder fijnstof wordt uitgestoten.

houtkachels

Tips voor optimale houtverbranding

Mensen die toch graag een haardvuur in de woonkamer hebben, kunnen zich aan een aantal basisbeginselen houden om al te veel vervuiling te voorkomen.

  • Check of het hout goed droog is
  • Zorg voor een optimale verbranding, dat betekent minder rook
  • Voor optimale verbranding is een hoge temperatuur nodig en veel zuurstof
  • Koop niet een te grote kachel. De ruimte wordt dan te warm, waardoor je eerder besluit de zuurstoftoevoer dicht te draaien
  • Leg grote blokken onderin, daarboven kleinere blokken en bovenop de aanmaakblokjes
Lees ook  Waarom je frituurvet niet door de wc moet spoelen

 

Geef een reactie