Het ontluchten van de centrale verwarming doe je voor je de kachel weer aan zet aan het einde van de zomer. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je last krijgt van borrelende geluiden of dat de radiator niet helemaal warm wordt. Maar hoe moet je je verwarming ontluchten?
Waarom verwarming ontluchten?
Je verwarming ontluchten is om twee redenen erg belangrijk. Welke jij het belangrijkst vind, bepaal je zelf. Maar ontluchten doe je voor je eigen comfort en je portemonnee. Als er veel lucht in de radiatoren zit, kan het zijn dat je verwarming minder goed opwarmt. Daarom zul je extra hard moeten stoken, met als gevolg dat je energierekening hoger uit zal vallen. Maar er is nog een belangrijke reden om je cv tijdig te ontluchten: door de aanwezige lucht in de leidingen, kunnen deze gaan roesten.
Radiator ontluchten
Radiatoren van het verwarmingssysteem zijn gevuld met water. Een teveel aan lucht kun je laten ontsnappen via het ontluchtingsventiel. Daarvoor heeft je een sleuteltje nodig.
Waar koop je een ontluchtingssleutel?
Dergelijke sleutels zijn bijvoorbeeld bij de bouwmarkt te koop als je nog geen exemplaar heeft. Door middel van een ontluchtingssleutel is het mogelijk om je radiatoren te ontluchten. Deze kun je kopen bij de bouwmarkt maar ook bij bol.com
Hoe moet je je verwarming ontluchten?
- Draai eerst de knoppen van radiatoren open en zet de thermostaat kort op de hoogste stand. Zo hoopt het lucht in de radiatoren zich op bij de ontluchtingsventielen.
- Zet de thermostaat daarna uit en laat het water in de radiatoren een minuut op 10 afkoelen. Zet het verwarmingssysteem uit door de stekker uit de ketel te halen of de knop op ‘uit’ te zetten.
- Begin met ontluchten bij de radiator die het verste weg is van de ketel en het laagst geplaatst is in huis.
- Draai de knop dicht en draai met het ontluchtingssleuteltje het ventiel open. Houd er een doekje bij: als alle lucht ontsnapt is, kan er wat water uit de radiator komen. Draai het ventiel dan weer dicht. Werk alle radiatoren op deze manier af. De knop van de verwarmingen kun je daarna weer opendraaien.
- Als alle radiatoren ontlucht zijn, mag de ketel weer aan.